Jakich produktów unikać w przypadku zgagi?
Dieta dobrze zbilansowana, w odpowiedni sposób przygotowana i do tego jeszcze przyjmowana w wyznaczonych ilościach, to duża część sukcesu wszelkich chorób, w tym przede wszystkim zmian żołądkowych. Do tych najpopularniejszych zaliczyć można zgagę, czyli odczuwalne nieprzyjemne pieczenie w żołądku, nieprzyjemny posmak w ustach i bóle zamostkowe wskazujące nawet na zmiany wieńcowe. Pogłębienie się tych objawów bez dobrze dobranego leczenia prowadzić może do wielu chorób, np. refluksu żołądkowo-przełykowego. Warto zatem zadbać o zdrowie i wspólnie z leczeniem zastosowanym przez lekarza sumiennie przestrzegać zasad zdrowego żywienia.
1. Dieta eliminacyjna
W każdej chorobie trzeba wiedzieć, na jakie produkty zwracać szczególną uwagę, by wspomogły leczenie i nie pogłębiały objawów. Częsta zgaga wywoływana jest przez używane i lubiane produkty. Na listę zakazanych rzeczy w zgadze wpisać można napoje tj. alkohol, napoje gazowane oraz kawa, herbata i mleko.
Konieczność odstawienia tych lubianych trunków jest spowodowana właściwościami, które posiadają te produkty. W jednych znajdują się substancje działające rozluźniająco na mięśnie zwieracza przełyku, co potęguje objawy zgagi. Zawartość żołądka powraca do przełyku, co najczęściej prowadzi do podrażnienia błony śluzowej przełyku. Inne potęgują wzdęcia lub zwiększają produkowanie soków żołądkowych, z uwagi na swój skład oparty na tłuszczach, białku i wapniu.
Nie tylko źle dobrane napoje powodują, że bóle brzucha, wzdęcia i inne nieprzyjemne objawy zgagi pogłębiają się. Produkty stałe też się do tego przyczyniają. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na posiłki przygotowywane na tłuszczu. Ten rodzaj obróbki powoduje, że zawartość dłużej pozostaje w żołądku, wydzielając większą ilość kwasów żołądkowych. Jak już wiadomo, ten nadmiar przy zgadze cofa się do przełyku, powodując złe samopoczucie i bezsenność.
Dieta na refluks nakazuje bezwzględny zakaz spożywania uwielbianej przez większą część osób czekolady mlecznej. Jest ona stworzona z tłuszczy i kofeiny, które powodują niestrawność i bolące pieczenie w żołądku. Na listę produktów zakazanych przy zgadze wpisane zostały cytrusy, czyli produkty tj. pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Owoce te są produktami kwaśnymi, które w żołądku człowieka zwiększają kwasowość soków trawiennych, a zawarta w nich witamina C stymuluje produkcję soków żołądkowych. Ten stan potęguje problemy ze zgagą i dlatego trzeba o tych owocach zapomnieć.
Musisz to wiedzieć
Choroba refluksowa zmusza także do przestrzegania zasad w sięganiu po aromaty i przyprawy. Wszystkie ostre, na bazie glutaminianu sodu oraz zioła, tj. mięta, znacząco podrażniają błonę śluzową żołądka, co nie jest wskazane przy zgadze.
Uwzględnienie powyższej listy produktów zakazanych przy chorobie, jaką jest refluks, i odpowiednia diagnoza lekarska oraz skutecznie dobrane leczenie, to gwarancja zdrowia i braku męczących objawów.