Trwa ładowanie...
Choroby, objawy, leczenie dzieci
Pytania do lekarzy
Mgr  Bożena Waluś Psycholog, Gliwice umów wizytę
Jak leczyć tą nadmierną nieśmiałość?

Witam Pana,

wskazana jest szczegółowa diagnostyka i podjęcie kompleksowego leczenia, w tym celu proszę rozważyć wizytę w Poradni Zdrowia Psychicznego. Zalecana jest psychoterapia, polecam paradygmat poznawczo - behawioralny oraz farmakoterapię - pomocna w przebiegu zaburzeń depresyjnych.
Z wyrazami szacunku, Bożena Waluś

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy karmienie może opóźnić okres?

Witam serdecznie,
jak najbardziej karmienie piersią ma wpływ na regularność cykli miesiączkowych.
Powrót miesiączki po porodzie jest kwestią indywidualną, w dużej mierze zależną od tego, czy kobieta karmi piersią. Jeśli tak, to okres może nie pojawiać się aż do momentu zakończenia laktacji lub może pojawić się wcześniej – kiedy karmienie piersią zostaje ograniczone. Związane jest to z nadmiarem prolaktyny, która odpowiedzialna jest za produkcję mleka.
Ponadto kilkudniowe opóźnienie miesiączki może być związane nie tylko z karmieniem piersią, ale również z przeziębieniem, stresem lub nadmiernym wysiłkiem fizycznym.
W artykule opisujemy sześć najczęstszych przyczyn spóźniającej się miesiączki:
https://portal.abczdrowie.pl/spozniajacy-sie-okres-cykl-ciaza-stres-zmiana-klimatu-klimakterium-aktywnosc-fizyczna-odchudzanie.
Odpowiedzi na podobne pytania znajdzie Pani poniżej:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/dlaczego-podczas-karmienia-piersia-miesiaczki-sa-bardzo-nieregularne,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/co-znaczy-takie-opoznienie-okresu-przy-karmieniu-piersia.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy poziom b-HCG potwierdzi już ciążę?

Witam serdecznie,
testy ciążowe z moczu są najbardziej wiarygodne w terminie spodziewanej miesiączki. Wiele zależy jednak od ich czułości, która określona jest w ulotce dołączonej do opakowania.
Jeśli zaś chodzi o poziom gonadotropiny kosmówkowej, to oznaczenie go po 15. dniach od zbliżenia powinno dać wiarygodny wynik. W związku z tym jeśli wszystkie testy ciążowe dają wynik negatywny, to najprawdopodobniej nie zaszła Pani w ciążę.
Ryzyko zajścia w ciążę w Pani przypadku nie było duże ze względu na użycie prezerwatywy oraz brak wytrysku wewnątrz pochwy.
Podobne pytania pojawiały się w projekcie pytań do lekarzy. Odpowiedzi na nie znaleźć można pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/test-beta-hcg-czy-jest-wiarygodny,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/po-ilu-dniach-po-stosunku-badanie-beta-hcg-jest-wiarygodne,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kiedy-test-b-hcg-jest-wiarygodny.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy zgaga ma związek z lękiem uogólnionym?

Witam serdecznie,
choć zgaga nie jest typowym objawem zespołu lęku uogólnionego, to nie można tego wykluczyć.
Ten typ zaburzeń związany jest z występowaniem różnorakich dolegliwości somatycznych. Wśród nich wyróżnić można: bóle brzucha, kołatanie serca, duszności, bóle głowy, napięcia mięśniowe, tachykardię, drżenie mięśni, omdlenia, swędzenie skóry, wzdęcia, biegunki lub uczucie ciągłego zmęczenia. Możliwe, że w Pańskim przypadku jest to również zgaga, choć nie należy ona do objawów przypisanych do tej jednostki chorobowej.
Aby to zweryfikować najlepiej by było wykonać badania diagnostyczne. Jeśli lekarz wykluczy inne przyczyny zgagi, to możliwe, że ma ona związek z zespołem lęku uogólnionego. Zachęcamy do wizyty u psychologa lub psychoterapeuty.
Szczegółowe informacje znajdzie Pani w artykule:
https://portal.abczdrowie.pl/zespol-leku-uogolnionego.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Dlaczego w dalszym ciągu nie ma zarodka?

Witam serdecznie,
nie napisała Pani w którym tygodniu ciąży aktualnie Pani jest.
Zazwyczaj pod koniec piątego tygodnia ciąży w pęcherzyku ciążowym pojawia się zarodek. Czasem jednak zdarza się, że zarodek zostaje uwidoczniony nieco później – w szóstym lub siódmym tygodniu ciąży.
Brak zarodka na dalszym etapie ciąży może świadczyć o tzw. ciąży bezzarodkowej, czyli pustym jaju płodowym. To sytuacja, w której mimo zapłodnienia nie dochodzi do prawidłowego podziału komórek. Jest to jedną z głównych przyczyn poronień na bardzo wczesnym etapie.
Trzymamy kciuki za pozytywne zakończenie i życzymy Pani dużo zdrowia!
Wiele użytkowniczek zadawało podobne pytania. Odpowiedzi na nie znajdzie Pani pod poniższymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kiedy-powinien-pojawic-sie-zarodek,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/kiedy-uwidacznia-sie-zarodek,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-powinien-byc-juz-widoczny-zarodek-i-kiedy-sie-pojawi.

Mgr  Bożena Waluś Psycholog, Gliwice umów wizytę
Czy mogę się jakoś zabezpieczyć w tych sytuacjach?

Szanowna Pani,

wskazana jest psychoterapia, proszę rozważyć dla siebie taką formę pomocy, polecam paradygmat poznawczo - behawioralny, pomocna może być farmakoterapia - w tym celu wskazana jest konsultacja psychiatryczna.
Z wyrazami szacunku, Bożena Waluś

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy powinnam od razu zacząć nowe opakowanie?

Witam serdecznie,
przede wszystkim powinna Pani sięgnąć do ulotki dołączonej do opakowania danych tabletek. Nie wspomniała Pani bowiem, jaka jest nazwa przyjmowanych przez Panią tabletek, a może to być istotne w kontekście dalszego postępowania.
Bardzo często producenci zalecają zażycie zaległej tabletki, kontynuowanie przyjmowania pozostałych tabletek, a następnie pominięcie przerwy na krwawienie z odstawienia. Po ostatniej tabletce z substancją czynną rozpoczyna się więc nowe opakowanie tabletek i bardzo możliwe, że tak będzie w Pani przypadku.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym projekcie. Oto one:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/jak-postepowac-po-pominieciu-tabletki-antykoncepcyjnej,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominiecie-17-tabletki-antykoncepcyjnej-a-ryzyko-ciazy,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/pominieta-16-tabletka-a-prawdopodobienstwo-ciazy.

Redakcja abcZdrowie Warszawa umów wizytę
Czy mogła sobie zrobić tym krzywdę?

Witam serdecznie,
jeśli uderzenie nie było zbyt silne, to najprawdopodobniej wszystko jest w porządku.
U małych dzieci często dochodzi do urazów głowy, lecz nie każda sytuacja wymaga interwencji lekarza. Ważne, aby obserwować dziecko po takim incydencie. Jeśli zachowuje się normalnie, to raczej nie ma powodów do niepokoju.
Jeśli natomiast odczuwa Pani niepokój związany z tą sytuacją oraz widzi Pani zapadnięte ciemiączko, to dla własnego spokoju warto udać się do pediatry w celu oceny ewentualnego ryzyka.
Podobne pytania pojawiały się już w naszym serwisie. Znaleźć je można pod następującymi linkami:
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/uderzenie-w-glowke-9-miesiecznego-dziecka-a-wskazania-do-wykonania-usg-przezciemiaczkowego,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-uderzenie-sie-dziecka-w-ciemiaczko-moze-byc-grozne,
https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-taki-wyglad-czaszki-u-dziecka-jest-niepokojacy.

Mgr  Bożena Waluś Psycholog, Gliwice umów wizytę
Co oznacza taki rwący ból pod kolanem?

Szanowna Pani,

wskazana jest konsultacja neurologiczna, szczegółowa diagnostyka, takie problemy mogą być spowodowane zapaleniem nerwu kulszowego lub ucisk to powoduje rwę kulszową ból, który może promieniować do pachwiny, pod kolanem, udo, podudzie i do stopy, przyczyną są stany zapalne w obrębie kręgosłupa, napięte mięśnie. W takim przypadku pomocne są ćwiczenia rozciągające, joga, pływanie, ogólny zdrowy styl życia. Zalecana jest psychoterapia jako leczenie zaburzeń depresyjnych i lękowych równolegle z farmakoterapią, polecam paradygmat poznawczo - behawioralny.
Z wyrazami szacunku, Bożena Waluś

Lekarz chorób wewnętrznych  Łukasz Wroński Internista, Pabianice umów wizytę
Jakie leki mogą brać na przeziębienie w tej sytuacji?

Leki objawowe. Paracetamol na ból i gorączkę. Lek wykrztuśny typu acetylocysteiny lub mucosolvanu na kaszel. Krople do nosa. Nie należy stosować preparatów na katar z pseudoefdryną.

POPULARNE PREPARATY
Znajdź preparat według kategorii
partnerzy