Trwa ładowanie...

"Boski owoc". Może uchronić dziecko przed infekcją, zapobiec cukrzycy

Avatar placeholder
Aleksandra Zaborowska 24.09.2024 19:39
Wielu nie zna tego owocu. Pomoże uchronić dziecko przed jesienną infekcją
Wielu nie zna tego owocu. Pomoże uchronić dziecko przed jesienną infekcją (Getty Images)

Persymona, zwana także owocem kaki, posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne, przez które często określa się ją mianem "boskiego owocu". Warto ją wprowadzić nie tylko do diety dorosłych, ale i dzieci.

spis treści

1. Owoc kaki – wartości odżywcze i pochodzenie

Persymona to owoc niskokaloryczny: w 100 g zawiera około 70 kcal. Zawiera duże ilości witaminy A (nawet 70 proc. dziennego zapotrzebowania w jednym owocu), witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B. Bogata jest również w minerały takie jak potas, magnez i fosfor.

Owoc kaki pochodzi z drzewa hurma, które rośnie głównie w Chinach, Japonii oraz słonecznych krajach śródziemnomorskich, takich jak Grecja, Włochy czy Hiszpania. Persymona charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym kolorem i słodkim smakiem. Wizualnie może przywodzić na myśl połączenie żółtej odmiany pomidora ze śliwką mirabelką.

Zobacz film: "Wirus RSV, grypa, czy COVID-19 - jak je rozróżnić? Wirusolog wyjaśnia"

Choć persymona jest mało znanym w Polsce owocem, coraz częściej można ją dostać w sklepach, zwłaszcza internetowych - nie tylko w formie suszonej, ale także świeżej.

2. Dlaczego warto podawać owoc kaki dziecku?

Persymona jest bogata w witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Mowa tu w szczególności o dużej ilości witaminy A, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego wzroku. Częste spożywanie owocy może zapobiec miażdżycy i cukrzycy. Świetnie wpływa też na jelita.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, takich jak beta-karoten, flawonoidy i witamina C, owoc kaki wspiera układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne dla dzieci - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Przeciwutleniacze te pomagają zwalczać wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do stanów zapalnych i chorób.

Co więcej, owoc kaki bogaty jest w błonnik, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Regularne spożywanie persymony może więc pomóc dziecku m.in. w złagodzeniu zaparć.

Warto jednak podkreślić, że owoc ten nie powinien być podawany alergikom i niemowlakom. Nie należy spożywać niedojrzałej persymony, gdyż może to doprowadzić do dolegliwości żołądkowych. Na kaki powinni uważać też pacjenci z cukrzycą czy insulinoopornością i osoby na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera ona spore ilości cukrów prostych.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze