Co oznacza niski poziom cukru we krwi?
Hipoglikemia, potocznie nazywana niedocukrzeniem, to inaczej niski poziom cukru we krwi. Pojawia się najczęściej w przypadku zaniedbań w procesie leczenia cukrzycy. Niedocukrzenie jest stanem groźnym dla organizmu. Gdy cukier we krwi spada poniżej normy, mózg nie otrzymuje odpowiedniej ilości glukozy koniecznej do prawidłowego funkcjonowania.
Prawidłowe poziomy cukru we krwi mieszczą się w granicach:
- na czczo: 70–120 mg/dl (3,9-6,6 mmol/l),
- 1 godzinę po posiłku: poniżej 160 mg/dl (8,9 mmol/l),
- 2 godziny po posiłku: poniżej 140 mg/dl (7,8 mmol/l).
Najczęstsze przyczyny hipoglikemii to:
- intensywny wysiłek fizyczny,
- odchudzanie się, nieregularne przyjmowanie posiłków, głodzenie się,
- biegunka, wymioty,
- spożycie alkoholu w ilości powyżej 20 g,
- zażycie niektórych leków, tj. beta-adrenolityki, beta-blokery, salicylany, leki przeciwzakrzepowe.
Objawy niedocukrzenia to:
- senność,
- zawroty głowy,
- rozdrażnienie, niepokój,
- problemy z koncentracją,
- przyspieszone tętno,
- bladość skóry,
- ból brzucha,
- drżenie mięśni.
Gdy hipoglikemia osiągnie bardzo niski poziom, mogą pojawić się ponadto symptomy takie jak: apatia, agresja, nielogiczne działania, stany lękowe. W skrajnych przypadkach u pacjenta dochodzi do utraty przytomności oraz śpiączki (wstrząs hipoglikemiczny).
To też warto wiedzieć
Jeśli u chorego zauważone zostaną objawy, które wskazywać mogą na hipoglikemię, wówczas powinno się niezwłocznie dokonać pomiaru poziomu cukru we krwi za pomocą glukometru lub laboratoryjnie. Jeśli nie ma takiej możliwości, a symptomów niedocukrzenia jest coraz więcej, należy podać cukrzykowi kostkę cukru lub dać do wypicia słodki napój (później chory powinien zjeść chleb lub owoc). Jeśli z kolei stan chorego jest zły (pacjent jest nieprzytomny), należy podać mu glukagon i skontaktować się z lekarzem.
Cukrzyca to choroba wymagająca samodyscypliny. Po pewnym czasie przestaje być jednak balastem, a staje się rutyną. Jeśli cukrzyk będzie przyjmował zalecone leki, dbał o aktywność fizyczną i odpowiednią dietę, powinno to zapobiec pojawieniu się zarówno hipoglikemii, jak i hiperglikemii.