Charakterystyka hiperglikemii
Hiperglikemia wskazuje na zbyt wysoki poziom glukozy we krwi. Jest to stan niebezpieczny dla organizmu mogący wywołać wiele powikłań. Stężenie glukozy we krwi u zdrowego człowieka wynosi 72 mg/dl (wartość ta wzrasta przez godzinę lub dwie po posiłku).
W przypadku chorych na cukrzycę wyróżnia się:
- hiperglikemię na czczo – poziom glukozy we krwi wynosi 90-130 mg/dl,
- hiperglikemię po posiłku – poziom glukozy we krwi przekracza 180 mg/dl.
Przyczyny hiperglikemii to:
- nieprawidłowa dieta (zbyt duże ilości węglowodanów w jadłospisie),
- obfite posiłki,
- zapominanie lub świadome pomijanie dawek insuliny lub leków przeciwcukrzycowych,
- zbyt duży wysiłek fizyczny lub zupełny jego brak,
- infekcja, zakażenie,
- przyjmowanie niektórych leków, np. sterydów,
- choroby,
- stres.
To też warto wiedzieć
Objawy hiperglikemii to:
- ból głowy,
- duże pragnienie,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- kłopoty z widzeniem,
- utrata masy ciała,
- częste oddawanie moczu
- zmęczenie.
Hiperglikemia prowadzi do wielu groźnych powikłań. Warto zatem zadbać o siebie, gdy jesteśmy cukrzykami. Jeśli mamy problem z jakimś aspektem choroby, trzeba spróbować rozwiązać go wraz z lekarzem prowadzącym (np. cukrzyca a alkohol, słodycze w diecie diabetyka).
Hiperglikemia prowadzić może do:
- infekcji skóry i pochwy,
- kwasicy ketonowej,
- uszkodzenia nerwów,
- zaburzeń erekcji,
- zaparć, biegunek. Hiperglikemii można zapobiec, kontrolując poziom cukru we krwi. Konieczna jest również odpowiednia dieta, aktywność fizyczna i ścisłe przestrzeganie zaleceń lekarza w kwestii dawkowania leków przeciwcukrzycowych i/lub insuliny.