Trwa ładowanie...

Najgorsze pieczywo. Koniecznie sprawdź skład

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 13.10.2024 14:03
Najgorsze pieczywo. Koniecznie sprawdź skład
Najgorsze pieczywo. Koniecznie sprawdź skład (Adobe Stock, TikTok )

Pieczywo to w Polsce najbardziej popularny dodatek do wielu posiłków, więc warto zadbać o jego jakość. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoja rodzina zdrowo się odżywia, zwróć uwagę na kilka wskazówek od ekspertów. Złota zasada to czytanie etykiet.

spis treści

1. Sprawdź, zanim kupisz

Kluczową zasadą, którą powinniśmy się kierować przy szukaniu dobrego pieczywa, jest jego skład. Przy czym nie ma tu znaczenia, czy robimy zakupy w piekarni czy w supermarkecie. Warto też pamiętać, że jeśli skład nie jest dostępny na półce z pieczywem, pracownik ma obowiązek, by go nam podać.

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek zwracał niedawno uwagę na TikToku, że pieczywo z dyskontów czy supermarketów mogą mieć m.in. duże dawki cukru i soli. Przy regularnym spożywaniu takich produktów rośnie więc ryzyko tak poważnych chorób, jak nadciśnienie, otyłość, czy cukrzyca.

Zobacz film: "Niebezpieczna sytuacja w Rosji. Centymetry od tragedii"

@michal_wrzosek Dokonując zakupu pieczywa, nie sugeruj się ceną, kolorem czy nazwą. Kluczowy jest skład, przemiał mąki, ilość błonnika i obecność substancji dodatkowych 🍞 #pieczywo #zakupy #dietetyk ♬ dźwięk oryginalny - Dr Dietetyki Michał Wrzosek

Analizując skład popularnych bułek, dietetyk wskazywał też, że niektóre produkty mogą mieć prosty skład, ale np. mieć wysoki indeks glikemiczny, bo są produkowane z rafinowanej mąki.

Zanim kupimy pieczywo, warto sprawdzić jego skład
Zanim kupimy pieczywo, warto sprawdzić jego skład (Getty Images)

Znajduje się w niej nadmiar węglowodanów i konserwantów, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Na łamach czasopisma "Cancer Epidemiology" zostały opublikowane badania, które wykazały, że regularne spożycie rafinowanych węglowodanów przyczyniło się do wzrostu o 220 proc. raka piersi u kobiet.

Warto też sprawdzić zawartość błonnika, bo niektóre wyroby piekarnicze zawierają go bardzo mało, a to on jest kluczowy dla zdrowych jelit.

Na tym jednak nie koniec. Katarzyna Bosacka, która w mediach społecznościowych od lat rozprawia się z asortymentem polskich sklepów, zwraca uwagę na szkodliwe dla zdrowia sztuczne dodatki.

"Nie dajcie się nabrać na takie napisy na opakowaniach jak: 'wiejski', 'swojski, 'babuni', 'jak u mamy' 'tradycyjny', 'domowy' itp., bo to wcale nie oznacza, że produkt jest naturalny i nie zawiera zbędnych dodatków do żywności" - ostrzegała niedawno Bosacka.

"Taki to jest właśnie 'swojski' chlebek, w którym znajdziemy: emulgator, cukier, stabilizator - gumę guar E412 oraz karboksymetylocelulozę E466, syrop glukozowy, środek do przetwarzania mąki" - wyliczała Bosacka.

2. Chleb zamiast bułek

Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zwracają uwagę, że lepiej wybrać chleb niż bułki.

"W związku z powszechnym dodatkiem tłuszczu i cukru podczas produkcji bułek, korzystniejszy jest wybór chleba. Dodatkowo, do wypieku bułek najczęściej używa się białej mąki o wysokim stopniu przetworzenia oraz drożdży. Zatem spożycie chleba z punktu widzenia dostarczania składników odżywczych i błonnika pokarmowego wypada znacznie korzystniej" - czytamy na stronie NCEŻ.

Nie oznacza to jednak, że każdy chleb będzie tak samo dobry. Ciemny chleb będzie lepszy niż biały.

"Z uwagi na niższy stopień przetworzenia, brązowy chleb jest znacznie bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy w porównaniu do białego pieczywa" - dodają eksperci.

Pamiętajmy, by sprawdzać, czy wybrany przez nas bochenek nie zawdzięcza swojej barwy dodatkowi barwnika, np. karmelu, który nie jest korzystny dla zdrowia.

Ponadto warto wybierać chleb na zakwasie, niż ten, który był wypiekany z dodatkiem drożdży. Ma on wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym oraz korzystnie wpływa na mikroflorę przewodu pokarmowego.

3. Pieczywo w diecie dziecka

Pieczywo można wprowadzać do diety dziecka zazwyczaj między 7. a 8. miesiącem życia, gdy maluch zaczyna już jeść pokarmy stałe. Na początku najlepiej podawać pieczywo w formie miękkich kawałków bez skórki, aby ułatwić dziecku gryzienie i przeżuwanie.

Dobrze jest wybierać pieczywo pełnoziarniste, które dostarcza więcej błonnika, witamin z grupy B, minerałów takich jak żelazo czy magnez oraz wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Należy unikać pieczywa zawierającego dodatki cukru, soli i sztucznych substancji.

Dla dzieci szczególnie zalecane są chleby z pełnego ziarna, żytnie na zakwasie lub z dodatkiem nasion, które dostarczają cennych składników odżywczych i energii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze