Dr Feleszko poleca. Chroni układ moczowy, serce, zmniejsza ryzyko raka żołądka
Żurawina chroni nas przed zapaleniem układu moczowego - to wiedzą niemal wszyscy. Lekarz pediatra wskazuje jednak na inne zalety regularnego spożywania tego owocu. "Dzięki niemu możemy naturalnie wzmocnić organizm, nie tylko pęcherz, ale cały układ krwionośny" - podkreśla dr Wojciech Feleszko.
1. Żurawina to zdrowy owoc
Żurawina należy do rodziny wrzosowatych i jest spokrewniona z borówkami. Jest dobrym źródłem niektórych witamin i minerałów, a także kilku unikalnych związków roślinnych, które mogą pomóc w zapobieganiu zakażeniom układu moczowego, rakowi żołądka i chorobom serca.
Ma bardzo ostry i kwaśny smak, dlatego rzadko jest spożywana na surowo, zazwyczaj w postaci soku, który zwykle jest słodzony lub mieszany z innymi sokami owocowymi. Inne popularne produkty na bazie żurawiny to sosy, suszona żurawina oraz proszek i ekstrakt stosowany w suplementach diety.
W medycynie od dawna znane jest lecznicze działanie owocu, które przypomniał na swoim profilu na Instagramie dr hab.n.med. Wojciech Feleszko, pediatra i immunolog.
Ekspert przytacza badania, które wskazują, że spożywanie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z układem moczowym prawie o jedną trzecią w porównaniu z placebo i o ponad połowę w porównaniu z niestosowaniem leczenia.
To ważne, bo dolegliwości układu moczowego nie są rzadkością. Zdaniem dra Feleszko, ZUM (zakażenie układu moczowego - przyp. red.) doświadcza przynajmniej raz w roku aż połowa kobiet i wiele dzieci. Jedzenie tego owocu może więc wspierać zdrowie pęcherza u całej rodziny, zaznacza specjalista. Ponadto redukuje częstomocz i ból podczas oddawania moczu, typowy dla infekcji dróg moczowych.
Dodatkowo dr Feleszko informuje, że u osób, które regularnie piją sok z żurawiny występuje o połowę mniejsze zapotrzebowanie na antybiotyki. Dlatego zjadając żurawinę i pijąc jej sok, wspieramy swoją odporność, co ma szczególne znaczenie o tej porze roku.
2. Dlaczego warto jeść żurawinę?
Żurawina jest nie tylko bogata w witaminy i związki roślinne, które okazały są skuteczne w walce z zakażeniami dróg moczowych. Dodatkowo pomaga zapobiegać wrzodom i rakowi żołądka.
Owoc zawiera różne przeciwutleniacze, które mogą być korzystne dla zdrowia serca. Należą do nich antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna. W badaniach na ludziach sok żurawinowy lub ekstrakty z niego okazały się korzystne dla różnych czynników ryzyka chorób serca.
Jest jednak jedno "ale". Eksperci ostrzegają, że duże spożycie żurawiny może zwiększać ryzyko kamieni nerkowych u osób, które mają do tego predyspozycje.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl