Trwa ładowanie...

Jedzenie marynowanych warzyw zwiększa ryzyko raka żołądka

O tym, że dieta wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie nie trzeba nikogo przekonywać. Istnieją grupy produktów spożywczych, które spożywane w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory. Taką zależność naukowcy odkryli pomiędzy marynowanymi warzywami a rakiem żołądka.

Zobacz film: "Chroń się przed rakiem. Zmień swoje nawyki"

spis treści

1. Warzywa konserwowe a rak żołądka

Jak udowadniają naukowcy spożywanie pewnych grup produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na ryzyko zachorowania na nowotwory. Wśród tych produktów wyróżniamy m.in. czerwone mięso i alkohol. Okazuje się, że na cenzurowanym są również marynowane warzywa.

Według metaanalizy istniejących badań opublikowanej w ''American Association for Cancer Research'', jedzenie marynowanych warzyw może potencjalnie zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka o 50 proc. Ma to związek z zawartością soli w tych produktach. Jej nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

2. Japończycy jedzą dużo marynowanych warzyw

Odkrycie to jest następstwem 11-letniego badania przeprowadzonego przez naukowców z japońskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem. Uczestniczyło w nim 40 000 Japończyków w średnim wieku.

Z badania wynika, że ryzyko zachorowania na raka żołądka wynosi 1 na 500 mężczyzn rocznie, wśród tych, którzy spożywali najwięcej soli. U kobiety ryzyko wynosiło 1 na 1300 rocznie, w przypadku tych pań, które spożywały największą ilość soli.

Marynowanie warzyw jest w Japonii bardzo popularnym sposobem przygotowywania żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza