6 z 7Dieta przy łuszczycowym zapaleniu stawów
Osoby z ŁZS są częściej narażone na otyłość. Dodatkowe kilogramy obciążają stawy i powodują zaostrzenie dolegliwości.
Warto więc dbać o zróżnicowaną dietę i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Warto ograniczyć spożycie soli, czerwonego mięsa i tłuszczu zwierzęcego. Przy wyborze tłuszczów roślinnych warto kierować się stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6. Zbyt duża ilość tego drugiego nasila stany zapalne stawów.
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą uciążliwą, z którą pacjent zmaga się przez całe życie.
Dzięki odpowiedniemu leczeniu i zmianie nawyków można jednak znacząco zmniejszyć uciążliwe objawy choroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Nietypowy czynnik, który zdradza, że masz chore jelita