Trwa ładowanie...

Pozbądź się toksyn

Avatar placeholder
26.01.2015 14:15
Pozbądź się toksyn
Pozbądź się toksyn

Fragment książki pt.: "Pozbądź się toksyn"

spis treści

1. Rozdział drugi pt.: "Wewnętrzna toksyczna bitwa"

Gdybyś żył w doskonałym, niezniszczonym środowisku, gdzie nie istnieją żadne chemikalia ani trucizny, organizm i tak produkowałby własne toksyny. Tak jak silnik, który spala paliwo i wytwarza spaliny, aby samochód mógł jechać, również twoje ciało, funkcjonując, wytwarza różnorodne toksyny.

W doskonałym środowisku usuwanie toksyn produkowanych wewnątrz ciała nie byłoby żadnym problemem dla wątroby i układów wydalających zbędne produkty przemiany materii. Ale jeśli wątroba, układ pokarmowy, narządy i tkanki bombardowane są z zewnątrz i od wewnątrz daleko większą ilością trucizn, aniżeli kiedykolwiek było to dla nich zaprojektowane, potrzebujesz uwolnienia od toksyn.

To wątroba zmaga się z tysiącami trucizn chemicznych dostających się do organizmu z zewnątrz, ale i z tymi produkowanymi wewnątrz. Przyjrzyjmy się toksycznej bitwie toczonej przeciwko tobie od wewnątrz.

1.1. Atak antybiotyków

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Któż z nas nie brał antybiotyków przeciwko zapaleniu oskrzeli lub innej poważnej infekcji? Chodzenie do lekarza i branie antybiotyków jest dziś tak powszechne, jak jedzenie kanapki z masłem. Jeśli przechodziłeś wielokrotne kuracje antybiotykami lub nawet pojedynczą kurację super-antybiotykiem, to być może rozmnożyły się w twoim jelicie niebezpieczne bakterie.

W jelitach mieszkają dobre bakterie, zwane Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium, które chronią przed nadmiernym rozmnożeniem się złych bakterii (nazywanymi bakteriami patogennymi lub mikrobami) w jelitach. Po spożyciu antybiotyków wiele z pożytecznych bakterii może zostać zabitych. Pełnią one rolę zapory ogniowej, trzymającej pod kontrolą bakterie patogenne i drożdżaki. Kiedy antybiotyki naruszą tę równowagę, złe bakterie mogą rozmnożyć się błyskawicznie i bez ograniczeń. Wtedy twoje ciało jest w niebezpieczeństwie, ponieważ te złe bakterie mogą produkować endotoksyny – substancje tak trujące jak chemiczny pestycyd lub rozpuszczalnik dostarczony do ciała z zewnątrz.

Nadmierny wzrost bakterii w jelicie cienkim może wywołać nadmierną fermentację, tak jak się to dzieje z pozostawionym na długo sokiem jabłkowym. Ta fermentacja wytwarza jeszcze więcej trucizn, takich jak indol, skatol i aminy.

1.2. Chorobotwórcze drożdżaki

Potrzebujemy antybiotyków. Dzięki nim nie są już groźne infekcje, które jeszcze sto lat temu zabijały. Ale tak naprawdę dopiero zaczynamy dostrzegać pełny obraz ceny, jaką przyszło zapłacić całemu pokoleniu w wyniku przedawkowania antybiotyków.

Kilka wieków temu nikt nie słyszał o epidemii chorób spowodowanych przez drożdżaki z rodzaju Candida, która obecnie przetoczyła się przez kraje wysoko uprzemysłowione. Kiedy delikatna równowaga pomiędzy dobrymi bakteriami w ciele a drożdżakami zostanie naruszona,

pojawiają się liczne symptomy, począwszy od mniej uciążliwych ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, gazy i zespół nadwrażliwego jelita, aż do poważniejszych, takich jak łuszczyca, zapalenie okrężnicy i choroba Crohna.

Nadmierny rozwój drożdżaków powoduje uszkodzenia jelit i ma działanie podobne do trucizny. Można porównać je do biblijnej plagi szarańczy, która spustoszyła pola Egiptu. Dokładnie takie samo dewastujące działanie mają wyprodukowane przez drożdżaki toksyny. Natychmiast wchłaniane są przez jelita i zaczynają siać spustoszenie.

Na przykład drożdżak bielnik biały (Candida albans) uwalnia do organizmu ponad 80 różnych trucizn. Najbardziej trujące z nich to acetaldehyd i etanol (alkohol etylowy).

Acetaldehyd jest spokrewniony z formaldehydami, groźnymi rozpuszczalnikami, które możemy znaleźć w dywanach i prasowanym drewnie.

Formaldehyd jest niebezpieczny nawet w małych ilościach. Może go wdychasz, ale pomyśl, jaki wpływ na twój organizm miałoby wypicie go? Konsekwencje jego ewentualnej produkcji w ciele człowieka są po prostu tragiczne!

Acetaldehyd jest również niezwykle trujący dla mózgu, nawet bardziej niż etanol. Powoduje utratę pamięci, depresję, problemy z koncentracją i chroniczne zmęczenie.

Jeśli rozważysz potencjalne niebezpieczeństwo silnych, niszczących trucizn produkowanych w twoim ciele, zrozumiesz, że toksyny powstające w twoim organizmie mogą wyrządzić więcej szkody niż te ze środowiska.

Być może uważasz, że nie masz drożdżaków. Jeśli tak, to dobrze. Niemniej jednak twój organizm codziennie toczy walkę. Twoje komórki są i tak w konflikcie zbrojnym czy to z drożdżakami, czy też z innymi szkodliwymi mikrobami.

_Fragment książki pt.: „Pozbądź się toksyn"

Autor: dr Don Colbert

Wydawca: Vocatio_

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze