Zboża, które warto uwzględnić w diecie najmłodszych. Poznaj 7 faktów na ich temat!
Rodzice, którzy dbają o wszystkie składniki jadłospisu maluszka, wspierają jego harmonijny rozwój oraz wpływają na dobre samopoczucie dziecka. To niezwykle istotne, aby wybierane przez nich produkty były zarówno wartościowe, jak i różnorodne. Zasada ta dotyczy również zbóż, których różne odmiany pomagają urozmaicać dietę już od pierwszych lat życia. Mamo, Tato – dowiedz się, na co zwrócić uwagę, wprowadzając je do diety niemowlęcia.
FAKT 1.: Włączanie wartościowych zbóż do diety malucha jest bardzo ważne, ponieważ to między innymi one pozwalają uzupełniać jego rosnące z upływem czasu zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, takie jak węglowodany, białko, tłuszcz, składniki mineralne i witaminy.
FAKT 2.: Choć wybór produktów zbożowych w sklepie jest duży, nie każde z nich będą odpowiednie dla rozwijającego się organizmu dziecka. Wiąże się to z jego wrażliwością na działanie czynników zewnętrznych.
FAKT 3.: Wsparciem dla rodziców podczas wprowadzania zbóż do diety malucha są produkty zbożowe przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu (np. po 6., 8. czy 10. miesiącu życia), takie jak kleiki i kaszki.
FAKT 4.: Kaszki przeznaczone dla najmłodszych zawierają różnorodne zboża, które rosną na kontrolowanych polach wybieranych ze względu na optymalne warunki do uprawy, w tym klimat, temperaturę, nasłonecznienie czy wiatr.
FAKT 5.: Każda partia zbóż w produktach zbożowych dla najmłodszych przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa i dostosowana do potrzeb niemowląt i małych dzieci na różnych etapach rozwoju.
FAKT 6.: Ryż i kukurydza należą do jednych z najbardziej uniwersalnych i najczęściej uprawianych zbóż na świecie. Należy jednak pamiętać, że nie w każdej formie będą bezpieczne dla organizmu niemowlęcia. Ze smakiem ryżu i kukurydzy warto zapoznać maluszka, wybierając dla niego bezpieczny kleik lub kaszkę ze wskazaniem wieku na opakowaniu – są delikatne, dlatego sprawdzą się już na początku przygody wprowadzania do diety różnorodnych zbóż.
FAKT 7.: Jedną z najchętniej spożywanych przez dzieci kaszek jest kaszka manna, która powstaje z ziaren pszenicy. Podana w takiej postaci jest dobrym sposobem na wprowadzanie do diety glutenu, który zgodnie z zaleceniami ekspertów powinien pojawić się w niej w dowolnym momencie po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia i przed ukończeniem 12. miesiąca życia1.
To, co dobre dla maluszka
Kaszki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, takie jak BoboVita PORCJA ZBÓŻ, to delikatne zbożowe posiłki, które w bezpieczny sposób pomagają wprowadzać malucha do świata różnorodnych smaków. Poza tym, że są wartościowe i zawierają nawet 7 rodzajów starannie wyselekcjonowanych zbóż, charakteryzuje je 0% dodatku cukru, 0% konserwantów, 0% barwników i 0% wzmacniaczy smaku. Sięgając po taką kaszkę, rodzic może być pewny, że podaje swojemu dziecku posiłek, który odpowiada jego potrzebom żywieniowym.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
1 Szajewska H. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne Pediatria, 2016, 13.1 9-24.