Trwa ładowanie...

Brokuł i kalafior obniża ryzyko zawału u kobiet

 Ewa Rycerz
30.11.2018 09:17
Kalafiory obniżają ryzyko udaru mózgu
Kalafiory obniżają ryzyko udaru mózgu ((123rf) Kalafiory obniżają ryzyko udaru mózgu)

Już trzy porcje warzyw kapustnych dziennie obniżają ryzyko udaru mózgu - wykazują nowe badania. Korzystny ich wpływ widoczny jest szczególnie u kobiet.

1. Zdrowie w warzywach kapustnych

Wpływem warzyw kapustnych na zdrowie układu krwionośnego oraz kondycję tętnicy szyjnej zainteresowali się eksperci z "University of Western Australia" w Crawley. Grubość jej ścianek jest niezwykle ważna, ponieważ może wpływać na ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Eksperci przyjrzeli się korzyściom z jedzenia kalafiora, brokułów i brukselek. Wyniki badań okazały się zaskakujące.

Naukowcy opracowali specjalne kwestonariusze i skierowali je do kobiet po 70. r.ż. W badaniu udział wzęło 954 pań, które na samym początku zostały poddane badaniu ultrasonograficznemu, odpowiadały też na pytania dotyczące diety. Eksperci chcieli w ten sposób określić stopień obłożenia ich tętnicy szyjnej, czyli obecność w naczyniu blaszek miażdżycowcych.

Zobacz film: "Jak gotować brokuły, żeby nie straciły witamin?"

Okazało się, że u kobiet, które nie stroniły od warzyw kapustnych i jadły nawet 3 ich porcje dziennie, tętnica szyjna była mniej zanieczyszczona. A to oznacza, że jej wnętrze było o ok. 0,05 mm szersze.

Mimo że różnica wydaje się niewielka, w rzeczywistości może zmniejszać ona ryzyko wystąpienia udaru nawet o 20 proc.

Szczególnie skuteczne w walce z odkładaniem blaszek miażdżycowych okazały się brokuły, kalafior i brukselka.

"Jest to jedno z niewielu badań, w których badaliśmy potencjalny wpływ różnych rodzajów warzyw na wskaźniki subklinicznej miażdżycy, stanowiącej przyczynę chorób sercowo-naczyniowych" - wyjaśnia dr Lauren Blekkenhorst.

"Po wzięciu pod uwagę stylu życia, czynników ryzyka chorób układu krążenia (w tym leków), a także innych rodzajów warzyw i nawyków żywieniowych, wyniki nadal wykazywały na ochronny wpływ warzyw z rodziny kapustnych na grubość ścianek tętnicy szyjnej" - dodaje.

Jest zdania, że wytyczne dla dietetyków powinny uwzględniać korzystny wpływ tego rodzaju warzyw na naczynia krwionośne.

Chociaż badanie przeprowadzono u kobiet, podobne korzyści można zaobserwować u mężczyzn.

Wyniki badań zostały opublikowane w "Journal of the American Heart Association".

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze