Czosnek – jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków
Jedzenie czosnku ma wiele dobroczynnych właściwości. Czosnek jest uznawany za najbardziej skuteczny antybiotyk roślinny, który hamuje rozwój bakterii oraz likwiduje zakażenia. Można nie lubić zapachu i smaku czosnku, jednak nie można nie doceniać jego niesamowitych właściwości.
Udowodniono, że spożywanie jednego ząbka czosnku dziennie w sposób zauważalny poprawia stan zdrowia. Trudno w to uwierzyć, ale w tym małym ząbku jest bardzo wiele wartościowych elementów, między innymi: związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, cukry, witaminy, związki śluzowe, liczne sole mineralne, a także rzadkie mikroelementy (kobalt, nikiel, chrom). Jednak jego najbardziej wartościowym składnikiem są olejki eteryczne zawierające siarczki i allicynę. To właśnie one są odpowiedzialne za charakterystyczny ostry zapach czosnku.
Największą wartość ma surowy czosnek. Niestety, mało osób spożywa go w takiej formie, zapewne ze względu na specyficzny zapach. Alternatywę dla surowego czosnku stanowią różnego rodzaju preparaty zawierające czosnek liofilizowany. Można również zażywać czosnek w formie maceratu olejowego.
1. Zalety spożywania czosnku
Skuteczność czosnku w zapobieganiu i zaleczaniu zakażeń potwierdziły badania naukowe. Swoje właściwości zawdzięcza związkom siarkowym oraz olejkom eterycznym. Jeśli pragniemy uniknąć infekcji, warto w okresie jesienno-zimowym jeść regularnie surowy czosnek. Doskonale sprawdza się on również w czasie leczenia grypy lub przeziębienia. Gorące mleko z czosnkiem ma właściwości odkrztuszające i przeciwzapalne, pomaga również udrożnić zatkany nos.
Czosnek ma także właściwości przeciwzakrzepowe oraz powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych. Dzięki temu spożywanie go zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru mózgu. Systematyczne jedzenie czosnku uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, zmniejsza zmiany miażdżycowe oraz normalizuje tętnicze ciśnienie krwi.
Czosnek poprawia także pracę układu trawiennego poprzez przyspieszenie produkcji żółci oraz usprawnienie perystaltyki jelit. Panuje również opinia, że czosnek może zapobiec wystąpieniu choroby nowotworowej, ponieważ pobudza on układ odpornościowy do eliminowania komórek nowotworowych. Olejki eteryczne oraz związki siarki znajdujące się w czosnku są świetnym naturalnym antybiotykiem.
Musisz to wiedzieć
Powstrzymują one namnażanie się chorobotwórczych bakterii, między innymi paciorkowca, gronkowca złocistego, otoczkowców, pałeczek okrężnicy. Warto przypomnieć sobie o czosnku i włączyć go do swojej diety. Jego właściwości mogą okazać się dla nas zbawienne zwłaszcza teraz, gdy bakterie są coraz bardziej odporne na działanie syntetycznych antybiotyków. Co bardzo ważne, spożywanie czosnku nie niesie ze sobą żadnych niepożądanych efektów.