Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Zatrucie pokarmowe - dieta

Avatar placeholder
28.01.2024 12:41
Zatrucie pokarmowe - dieta
Zatrucie pokarmowe - dieta (123rf)

Zatrucie pokarmowe może pojawić się niepostrzeżenie. Możemy się nim zarazić, jeśli nie będziemy przestrzegali zasad higieny lub jadali w miejscach, w których jest brudno. Zatrucie pokarmowe często objawia się biegunką oraz wymiotami. Bardzo często wymioty lub biegunka na początku ciąży bywają mylone właśnie z zatruciem pokarmowym. Warto wiedzieć, czym dokładnie jest zatrucie pokarmowe i jak je leczyć. Warto też poznać odpowiednią dietę, którą można stosować przy biegunce, zatruciu pokarmowym oraz wymiotach. To właśnie dieta jest najlepszym lekarstwem na biegunkę i wymioty.

spis treści

1. Ogólne zasady diety stosowanej przy zatruciu pokarmowym

Kiedy zauważymy u siebie objawy zatrucia pokarmowego, możemy skorzystać ze specyfików dostępnych bez recepty, takich jak węgiel leczniczy, które z dużym prawdopodobieństwem pomogą nam zwalczyć to zatrucie.

Niezależnie od tego, jakie lekarstwa zażyjemy, warto przestrzegać zasad, które pozwolą nam szybciej pozbyć się zatrucia pokarmowego.

2. Co jeść przy wymiotach?

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Nie należy rezygnować z pokarmów i stosować głodówek. Nawet, kiedy dokucza nam intensywna biegunka, która połączona jest z wymiotami, powinniśmy spożywać posiłki i napoje. Mogą to być kleiki na wodzie i lekkostrawne dania. Kiedy objawy zatrucia pokarmowego będą mniejsze, należy starać się jeść od pięciu do siedmiu niewielkich posiłków dziennie.

3. Chroń się przed odwodnieniem

Kiedy w wyniku zatrucia pokarmowego pojawiają się intensywne biegunki, a nawet wymioty, łatwo można doprowadzić organizm do odwodnienia, które zagraża zdrowiu i życiu. Niezwykle ważne jest regularne nawadnianie organizmu, które nie dopuszcza do jego odwodnienia.

Co pić po wymiotach? Można popijać niegazowaną wodę wysokomineralizowaną, gorzką herbatę czy rozcieńczone kisiele, które zawierają skrobię. Należy jednak unikać cukru, który powoduje przyspieszenie odwodnienia.

Domowe sposoby na biegunkę
Domowe sposoby na biegunkę [9 zdjęć]

Biegunka to zazwyczaj reakcja organizmu na obecne w przewodzie pokarmowym bakterie i wirusy. Niekiedy

zobacz galerię

4. Kolejne dni z zatruciem pokarmowym

Jeśli objawy przypominające zatrucie pokarmowe pojawiają się rano, szczególnie chodzi o wymioty, i mijają po zjedzeniu posiłku, może to świadczyć o ciąży. Biegunka na początku ciąży zdarza się bardzo rzadko, ale też nie można definitywnie jej wykluczyć. Natomiast, jeśli chodzi o tradycyjne zatrucie pokarmowe, cały przebieg schorzenia można podzielić na kilka etapów.

  • Pierwsze dwa dni. To pierwszy etap walki z zatruciem pokarmowym. W tym okresie należy pić dużo herbat ziołowych zawierających melisę, rumianek lub dziurawiec. Można też spożywać płyny nawadniające. Kiedy już biegunka oraz wymioty się zmniejszą, najczęściej ma to miejsce po upływie 24 godzin od pierwszych objawów, można dietę wzbogacić o kleiki i kasze na wodzie.

  • Trzeci i czwarty dzień. To drugi etap walki z zatruciem pokarmowym. W tym czasie można jeść do czterech niewielkich i lekkostrawnych posiłków. Można spożywać kaszki i kleiki, które przygotowywane są na wodzie.

Kiedy wymioty ustąpiły, można dodać do kaszek niewielki dodatek gotowanej marchwi, selera lub pieczone bez tłuszczu jabłko. Można jeść czerstwe pieczywo i naturalne chrupki kukurydziane. W czwartym dniu można zjeść gotowane ziemniaki z odrobiną masła.

  • Od piątego do dziesiątego dnia. Trzeci, końcowy etap walki z zatruciem pokarmowym. W tym okresie wprowadzamy do diety inne produkty. Ma to na celu uzupełnienie utraconych składników odżywczych. Można jeść kanapki z pszennego pieczywa z niewielkim dodatkiem masła.

Można te kanapki wzbogacić plasterkiem chudej wędliny. Szóstego dnia można pokusić się o zjedzenie odrobiny chudego twarożku. Należy stopniowo odstawiać papki i spożywać normalne jedzenie. Zalecane jest spożywanie potraw gotowanych. Szczególnie wskazane są kasze, ryż, chude mięso.

Można do diety w tym czasie wprowadzić jajka na miękko. Jeśli chodzi o przetwory mleczne, należy wprowadzać je małymi partiami. Najlepiej zacząć od naturalnych jogurtów i kefirów. Należy spożywać do 5 niewielkich posiłków dziennie.

  • Po ustąpieniu biegunki, przez dwa tygodnie należy unikać potraw pikantnych. Nie powinno się też spożywać tłustych mięs, potraw z głębokiego tłuszczu, mocnej kawy ani herbaty. Bezwzględnie należy unikać alkoholu.

Musisz to wiedzieć

5. Zatrucie pokarmowe: co jeść?

Co jeść po wymiotach? Dieta przy zatruciu pokarmowym jest monotonna, ale zdrowa. Kiedy leczymy tę dolegliwość, możemy spożywać takie potrawy jak:

  • Kleik ryżowy. Aby go przygotować, dwie łyżki ryżu zalewamy czterema szklankami zimnej wody. Całość gotujemy na małym ogniu i systematycznie mieszamy. Gotujemy godzinę i kiedy ryż będzie miękki, przecieramy go przez sitko i lekko solimy. Można podać go z odrobiną masła.

  • Kleik z kaszy jęczmiennej. Aby go przygotować, musimy opłukać pół szklanki kaszy i wsypać ją do półtora litra zimnej wody. Całość gotujemy na małym ogniu i systematycznie mieszamy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy wodę. Całość przecieramy przez sitko i lekko solimy. Można dodać odrobinę masła.

  • Kleik z płatków owsianych na wywarze warzywnym. Aby go przygotować, musimy umyć, obrać oraz pokroić w kostkę pół pietruszki i ćwiartkę selera. Następnie pokrojone warzywa gotujemy w dwóch szklankach wody i kiedy się ugotują, odcedzamy wywar.

Pół szklanki płatków zalewamy litrem wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas mieszamy i jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy wodę. Kleik należy przecedzić i połączyć z wywarem warzywnym, dodać sól i masło.

  • Kleik kukurydziany z jabłkiem. Aby go przygotować, musimy trzy łyżki kaszki kukurydzianej wrzucić do pół litra wrzącej wody i gotować przez dwadzieścia minut na małym ogniu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dodajemy wodę. Po tym czasie całość solimy, dodajemy starte jabłko, masło i zagotowujemy.

  • Kleik ryżowy z mlekiem i jabłkiem. Aby go przygotować, musimy pół szklanki ryżu zalać litrem wody i gotować na małym ogniu przynajmniej przez godzinę. W trakcie gotowania mieszamy i jeśli zajdzie potrzeba, dolewamy wodę.

Obieramy jedno jabłko, kroimy i dodajemy do kleiku na kilka minut przed końcem gotowania. Całość przecieramy przez sito, dodajemy pół szklanki przegotowanego mleka, trochę soli i cukier.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze