Dna mocznowa zaliczana do chorób cywilizacyjnych
W Polsce na dnę mocznową choruje aż 400 tysięcy osób. Co najgorsze, liczba cierpiących na to schorzenia ciągle wzrasta. Choroba bardzo często współwystępuje z otyłością i cukrzycą typu II.
1. Czym jest dna moczanowa?
Dna mocznowa zwana też artretyzmem należy do chorób reumatycznych. Schorzenie objawia się silnym bólem stawów (kończyn górnych i dolnych) spowodowanym nadmiarem kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia). Zbyt duże ilości kwasu moczowego zaczynają odkładać się w stawach, ścięgnach i tkankach, przez co drażnią je i wywołują stan zapalny. Na pojawienie się schorzenia, najbardziej narażeni są mężczyźni preferujący golonkę i piwo.
2. Dna moczanowa – przyczyny
Nadmiar kwasu moczowego wynika przede wszystkim przez występowanie w naszym organizmie związków purynowych, czyli białek doprowadzających do krystalopatii. Puryny wystepują głównie w owocach morza, mięsie i podrobach.
3.
4. Objawy dny moczanowej
Dna moczanowa objawia się silnym bólem stawów i ograniczeniem jego ruchomości. Pierwsze objawy choroby to guzki pojawiające się na palcach, łokciach, uszach i rękach.
W pierwszej fazie dny moczanowej, stany zapalne dotykają kończyny dolne (stopy), a dopiero po jakimś czasie przenoszą się na inne stawy.
5. Jak leczyć dnę mocznową?
Po rozpoznaniu dny moczanowej powinniśmy jak najszybciej udać się do lekarza i wykonać badanie na poziom kwasu moczowego we krwi. Lekceważenie pierwszych objawów choroby może być niebezpieczne dla zdrowia. Specjalista z pewnością przepisze leki obniżające poziom kwasu moczowego i zaleci nam zmianę trybu życia. Jeśli nie zmienimy diety, problem będzie narastał.
Osoby cierpiące na to schorzenie powinny odstawić jedzenie śmieciowe, czyli fast-foody, chipsy i napoje gazowane. Produkty zawierają bowiem dużą ilość związków purynowych, które podnoszą poziom kwasu moczowego i wywołują dnę moczanową.
Warto wprowadzić do swojej diety produkty mleczne, tj, mleko, jogurty naturalne, a także czereśnie i wiśnie, które zmniejszają ryzyko wystąpienia schorzenia.