Dziś zapomniana, a w PRL-u pili ją wszyscy. Odchudza, zbija ciśnienie i cukier
Obecnie jest ona rzadko spożywana, choć przed kilkoma dekadami cieszyła się ogromną popularnością. Chodzi o czerwoną herbatę, która za czasów PRL-u była obecna prawie w każdej polskiej kuchni. Warto by ta tradycja powróciła do naszego codziennego użytku.
1. Zapomniana metoda na redukcję wagi
Wydaje się, że o czerwonej herbacie nikt nie pamięta i na dobre została wyparta przez czarną i zieloną. W dobie PRL-u czerwona herbata była powszechnie dostępna, choć sklepowe półki wówczas często świeciły pustkami.
Choć w tamtych czasach nikt o tym nie wiedział, to współczesne badania naukowe wykazały, że to świetna profilaktyka otyłości. A to jeszcze nie wszystkie jej zalety. Napój ten obfituje w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie.
Smak czerwonej herbaty może nie wszystkim przypaść do gustu, gdyż charakteryzuje się unikatowym, korzenno-ziemistym aromatem. Niemniej jednak warto po nią sięgać i nie tylko, by pozbyć się zbędnych kilogramów.
Do naszej dyspozycji są trzy typy czerwonej herbaty, znanej także jako smocza, z których każdy oferuje inny bukiet smakowy:
- Oolong - częściowo fermentowana, najczęściej wybierana wersja,
- Puszong - ma łagodniejszy smak ze względu na krótszy czas fermentacji,
- Pu-erh - spośród wszystkich typów najbardziej wspiera proces odchudzania.
2. Zalety czerwonej herbaty
Dlaczego warto docenić czerwoną herbatę? Przede wszystkim sprzyja ona redukcji masy ciała, przyspiesza metabolizm i obniża poziom tkanki tłuszczowej. Niektóre badania sugerują również korzystny wpływ naparu na poziom cukru we krwi.
Napój jest bogaty w antyoksydanty i różnorodne mikroelementy. Znajdziemy w nim polifenole, fluor, mangan, potas czy wapń. Obecność kofeiny i teobrominy może wspierać koncentrację, pamięć i ogólne funkcjonowanie mózgu.
Czerwona herbata ma też dobry wpływ na system krwionośny. Przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Pomaga również w procesie trawienia i łagodzi niektóre dolegliwości żołądkowe.
3. Picie herbaty w ciąży
Kobiety w ciąży powinny spożywać różnorodne rodzaje herbat ze względu na ich właściwości prozdrowotne i lecznicze. Tym bardziej, że w tym okresie wiele preparatów farmakologicznych jest niewskazanych.
Są jednak i takie rodzaje, do których należy podchodzić z rozwagą. Mogą bowiem nie tylko negatywnie wpłynąć na zdrowie, ale też przyczynić się do rozwoju poważnych chorób.
Przyszłe mamy powinny przede wszystkim uważać na herbatę czarną, ponieważ zawiera bardzo dużo teiny (odpowiednik kofeiny). Ponadto wypłukuje żelazo, wapń, cynk i kwas foliowy.
Natomiast czerwona herbata jest bogata w antyoksydanty i nie zawiera teiny. Ponadto pomaga przy mdłościach, co podczas ciąży jest zbawienne. Należy jednak unikać herbaty Pu-erh, ponieważ może wypłukiwać z organizmu składniki mineralne.
Dobrym pomysłem dla ciężarnych jest picie herbaty z dodatkiem mleka, to może mieć pozytywny wpływ na laktację. Niemniej jednak, codzienne spożywanie bawarki nie jest zalecane. Kiedy dodajemy mleko do herbaty, obniżamy jej właściwości antyoksydacyjne i podnosimy jej wartość kaloryczną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl