Jaka dieta przy refluksie?
Dieta na refluks żołądkowo-przełykowy zwalcza i minimalizuje ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z cofaniem treści żołądkowej do przełyku. Osoby z chorobą refluksową powinny zmienić sposób żywienia i zrezygnować z używek. Należy wprowadzić do jadłospisu produkty lekkostrawne, które nie będą zalegać w żołądku i nie wymagają długotrwałego trawienia.
1. Co to jest refluks żołądkowo-przełykowy?
Refluks to grupa dolegliwości, których przyczyną jest cofanie treści żołądkowej do przełyku. Kwas solny i enzymy trawienne, które powracają do gardła, wywołują pieczenie w przełyku. Wrażenie palenia w przełyku nosi nazwę zgagi. Objawy współtowarzyszące zgadze to ból brzucha, odbijanie i kwaśny posmak w ustach. Najczęstsza przyczyna refluksu żołądkowo-przełykowego to upośledzona czynność dolnego zwieracza przełyku. Zarzucanie treści żołądkowej do przełyku występuje często u osób z otyłością i u kobiet w ciąży.
2. Dieta na refluks
Dieta w refluksie ma na celu zwalczenie jego dolegliwości. Jeżeli to niewłaściwy sposób odżywiania się był czynnikiem prowokującym refluks, dieta lecznicza pomoże zwalczyć chorobę refluksową. Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym powinna bazować na potrawach lekkostrawnych, których składniki nie będą zalegać w żołądku.
Osoby z chorobą refluksową powinny jeść regularnie 5-6 posiłków dziennie w niewielkich porcjach. Najlepiej przygotowywać dania gotowane na parze, duszone i smażone bez wykorzystania tłuszczu. Należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Po posiłku zaleca się odpoczynek w pozycji półsiedzącej – pozycja leżąca nasila dolegliwości typowe dla refluksu żołądkowo-przełykowego.
3. Produkty zalecane przy refluksie
Dieta na refluks obejmuje produkty, które podnoszą ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku i zapobiegają cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do gardła. Produkty dozwolone w refluksie to:
• produkty wysokobiałkowe: chude mięso (cielęcina, drób), ryby i chude produkty mleczne (mleko, jogurty naturalne i kefiry),
• woda mineralna niegazowana, herbaty ziołowe,
• siemię lniane (kisiel z siemienia lnianego), bazylia, oregano i szałwia,
• niewielkie ilości czerstwego pieczywa pszennego,
• warzywa: buraki, szpinak, marchew.
4. Produkty niewskazane przy refluksie
Osoby borykające się z refluksem powinny zrezygnować z tłustych i ostro przyprawionych (chilli, pieprzem) potraw z tłustego drobiu (kaczki) i tych, do których przygotowania używa się tłustego nabiału (m. in. żółtego sera). Nie wolno jeść fast foodów. Z jadłospisu należy wyeliminować także kwaśne owoce i warzywa, na przykład cytrusy, kiszone ogórki i cebulę, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka. Niewskazana jest również czekolada (batony, cukierki, czekoladki) i świeża mięta, ponieważ prowokują wydzielanie kwasu solnego w żołądku. W refluksie nie zaleca się jedzenia przetworów z octem, na przykład marynowanych grzybów.
Musisz to wiedzieć
Ograniczenia w refluksie dotyczą również przyjmowanych płynów. Należy bowiem zrezygnować z picia mocnej herbaty i kawy (zwłaszcza, jeśli zwykliśmy pić ją na czczo), kwaśnych soków, na przykład cytrynowego i pomidorowego, a także słodzonych, gazowanych napojów. Te ostatnie wywołują odbijanie, co podnosi ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.