Jaką dietę stosować w czasie antybiotykoterapii?
Antybiotyki to leki przeciw infekcjom bakteryjnym. Ich główną wadą jest jednak fakt, że niszczą nie tylko złe, ale także dobre bakterie. Naturalna flora bakteryjna, która po antybiotykoterapii jest bardzo osłabiona, wymaga zregenerowania. Jaką dietę możemy stosować, aby wzmocnić organizm przy kuracji antybiotykowej, a z czym należy uważać? Co należy jeść już po antybiotykoterapii?
1. Probiotyki przy kuracji antybiotykowej
Podczas antybiotykoterapii nie należy zapomnieć o stosowaniu specjalnej osłony flory bakteryjnej, czyli o probiotykach. Probiotyki należy zażywać codziennie podczas przyjmowania antybiotyków – najlepiej kilka godzin przed lub po leku – a także kilka dni po zakończeniu kuracji. Również jogurty, kefiry, ogórki kiszone i kiszona kapusta zawierają cenne bakterie kwasu mlekowego, które podwyższają odporność organizmu. Należy jednak pamiętać, aby mleka i przetworów mlecznych nie łączyć z antybiotykiem. Można je spożywać kilka godzin przed lub po leku. Mogą bowiem osłabić wchłanianie antybiotyku, a tym samym jego skuteczność. Produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego warto spożywać również po zakończeniu antybiotykoterapii.
2. Warzywa i owoce przy antybiotykoterapii
Podczas kuracji antybiotykowej należy jeść warzywa i owoce. Powinniśmy ich spożywać więcej niż zazwyczaj, a także pić świeżo wyciskane soki. Mają one dobrze przyswajalne witaminy i sole mineralne. Układ odpornościowy wzmocni spożywanie natki pietruszki, brukselki, brokułów, kapusty kiszonej i ogórków kiszonych. Witaminy C jest również bardzo dużo w owocach cytrusowych. Nie należy jednak popijać nimi antybiotyku. Poza witaminami mają one bowiem związki, które zmniejszają wchłanianie leku, a tym samym wpływają na jego skuteczność. Niektóre źródła mówią, że grejpfruta nie należy spożywać 4 godziny przed i po antybiotyku, a podczas całej kuracji nie należy przyjmować żadnych preparatów, które zawierają wyciągi z grejpfruta i pomarańczy. Bardzo cennym źródłem, które podwyższa odporność, są soki i surówki z marchwi. Dostarczają one beta-karoten, który neutralizuje wolne rodniki. Warto również jeść zupę jarzynową, ryby i piersi z kurczaka. Jedzmy gotowane lub pieczone mięso i ryby – jest zdrowsze od smażonego.
3. Naturalna broń przeciwko bakteriom
Chrzan, miód i czosnek mają działania bakteriobójcze i wzmacniają organizm. Warto jeść je codziennie, nie tylko w przypadku kuracji antybiotykowej. Mogą okazać się bowiem cenną bronią w walce z drobnoustrojami i zwalczyć je, zanim nasz organizm poważnie zachoruje.
4. Wzmocnij organizm po kuracji antybiotykowej
Po kuracji antybiotykowej warto dodatkowo wzmocnić organizm, przyjmując multiwitaminy. Zażywanie ich w czasie antybiotykoterapii może zadziałać wręcz odwrotnie. Preparaty multiwitaminowe są bowiem doskonałą pożywką dla bakterii. Zamiast więc wzmocnić organizm, wzmocnimy bakterie odpowiedzialne za chorobę. Pozostawmy zatem multiwitaminy do czasu, aż skończymy antybiotyk. Wtedy również możemy pić duże ilości soków z cytrusów, które zawierają niezbędną przy rekonwalescencji witaminę C.