Kiedy pojawia się kolka wątrobowa?
Kolka wątrobowa ma często związek z kamicą żółciową. Najczęściej diagnozuje się ją u osób otyłych i u kobiet po 40. roku życia. Ból towarzyszący kolce wątrobowej jest silny, zlokalizowany po prawej stronie pod żebrami. Napad kolki wątrobowej wiąże się z przeciążeniem pęcherzyka żółciowego, popularnie nazywanego woreczkiem żółciowym. Jest to swoisty magazyn przechowujący żółć niezbędną do trawienia, zwłaszcza tłuszczów. Gdy spożywamy posiłek, woreczek się kurczy i wypycha żółć do dwunastnicy. Ów wypływ może być czasem zaburzony poprzez zalegające w pęcherzyku złogi.
1. Przyczyny powstawania kolki wątrobowej
Kolka wątrobowa pojawia się częściej u osób, których dieta jest bogata w tłuszcze zwierzęce. Zwiększają one bowiem wydzielanie cholecystokininy, hormonu prowokującego skurcze woreczka żółciowego. Spożywanie ich w dużych ilościach powoduje nadwagę, co z kolei sprzyja krystalizowaniu się cholesterolu, który trafia do żółci. Stąd już prosta droga do powstania złogów.
2. Objawy kolki wątrobowej
Najbardziej charakterystycznym symptomem kolki nerkowej jest silny i ciągły ból, który pojawia się po prawej stronie pod żebrami i może promieniować do prawej łopatki i ramienia. Może on trwać od kilku do kilkunastu godzin, towarzyszyć mu mogą wymioty żółcią. Ból zmniejsza się, gdy złóg przejdzie przez drogi żółciowe.
3. Kolka wątrobowa: sposoby łagodzenia bólu
Jak w przypadku innych ataków bólowych związanych z kolkami, tak i w tym ulgę przyniesie przyłożenie ciepłego termoforu lub średnio rozgrzanej poduszki elektrycznej w okolice bolącego brzucha. By złagodzić ból, można sięgnąć po tabletkę przeciwbólową oraz środek rozkurczowy. Pozytywne efekty może przynieść również odpowiednia dieta. Warto na czas ataku zrezygnować z posiłków stałych, ograniczyć soki owocowe i słodzone napoje. Spożywać można kleiki, niewielkie ilości masła oraz gotowane warzywa.
Musisz to wiedzieć
By ograniczyć ryzyko powstawania kamieni żółciowych, warto spożywać produkty bogate w białko, tj. chude mleko, sery twarogowe, chude gatunki ryb i mięs (indyk, królik, cielęcina). Niewskazane jest spożywanie tłuszczów zwierzęcych i alkoholu. Pomóc mogą również środki wspomagające pracę wątroby.