6 z 7Inulina
To naturalny wielocukier złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy. Można go znaleźć m.in. w korzeniach cykorii, mniszka lekarskiego i topinamburu. Nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka, pełni więc funkcję błonnika pokarmowego. Cechuje ją niska kaloryczność, bo ok. 150 kcal w 100g.
Dla wielbicieli słodkości wadę może stanowić słaba słodycz inuliny – jest 10 razy mniej słodka niż cukier, dlatego nie stosuje się jej jako samodzielnego zamiennika sacharozy. Jest za to ogromnym sprzymierzeńcem odchudzania, ponieważ często zastępuje się nią tłuszcz w produktach spożywczych w celu obniżenia kaloryczności bez pogorszenia właściwości produktu.
Zmniejsza również uczucie łaknienia, a zwiększa sytości. Reguluje pracę jelit, odżywia mikroflorę jelitową, obniża poziom cholesterolu we krwi, a nawet może pomóc uchronić się przed nowotworami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Błonnik podczas biegunek i antybiotykoterapii