5 z 7Ksylitol
Jest to cukier brzozowy, zawierający 40 proc. mniej kalorii niż sacharoza i aż o 75 proc. mniej węglowodanów w porównaniu z białym cukrem. Kaloryczność ksylitolu to 240 kcal w 100 g. Jego słodkość plasuje się na podobnym poziomie co cukru. Trawieniem tego słodzika w organizmie zajmuje się specjalny enzym, wobec czego należy go wprowadzać do diety stopniowo. Zalecana dzienna dawka to 15g.
Ksylitol posiada 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, poleca się go zatem osobom chorym na cukrzycę. Niewątpliwą zaletą ksylitolu jest jego pozytywny wpływ na układ immunologiczny oraz hamowanie procesów degeneracyjnych organizmu. Nie zakwasza ustroju – cechuje go charakter zasadowy. Zapobiega próchnicy i korzystnie wpływa na mineralizację zębów oraz gęstość kości, co jest istotne dla osób chorych na osteoporozę.
Zobacz też: Te ryby warto jeść nie tylko od święta