4 z 7Stewia
Czyli inaczej zioło słodowe lub miodowe. Za słodki smak stewii odpowiadają glikozydy stewiolowe występujące w jej liściach i łodygach. Zaskakujący jest fakt, że jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada smakiem aż szklance cukru.
Mimo to stewia nie powoduje skoku glukozy we krwi, a nawet przyczynia się do uregulowania jej poziomu. Nie zawiera kalorii, stanowi natomiast źródło ważnych składników. Jej niewątpliwą zaletą jest zawartość witamin z grupy B i witaminy C.
Dostarcza organizmowi wapń, magnez, żelazo, potas i cynk - podczas gdy cukier rafinowany wpływa na obniżenie ich poziomu. Stewia nie powoduje próchnicy zębów, mogą ją stosować również osoby chore na fenyloketonurię. U osób przyjmujących leki na uregulowanie ciśnienia powoduje jego obniżenie.
Ciekawostkę stanowi fakt, że według badań naukowców z Department of Biology and Environmental Science, University of New Haven, stewia może pomóc w zwalczaniu bakterii odpowiedzialnych za boreliozę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Włosy wypadają garściami, ciśnienie wzrasta. Symptomy mylone z chorą tarczycą