3 z 7Erytrytol
To jeden z najzdrowszych i najbezpieczniejszych naturalnych słodzików. W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych czy owocach morza. Pozyskuje się go na drodze naturalnej fermentacji.
Czysty produkt powstaje poprzez filtrację, krystalizację i suszenie. Wyglądem erytrol przypomina biały cukier, jest jednak nieco mniej słodki - posiada 60-80 proc. słodkości cukru. Co istotne, w 100 g zawiera 0,24 kalorii, a zatem jego kaloryczność określa się jako 0 kcal. Posiada zerowy indeks glikemiczny, mogą go więc bez obaw stosować osoby na diecie odchudzającej oraz diabetycy.
Słodzik ten pomoże również ograniczyć rozwój próchnicy zębów, ponieważ hamuje fermentację niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej. Pełni funkcję antyoksydantu – chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
Zobacz też: Truskawki można jeść z szypułkami. Są bardzo zdrowe