Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?
Probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

Probiotyki to dobre bakterie, które zapewniają prawidłową florę bakteryjną jelit i podnoszą odporność człowieka, zaś prebiotyki to składniki pożywienia, które nie zostają przyswojone w procesie trawienia. Prebiotyki chronią organizm przed rozwojem bakterii chorobotwórczych. Źródłem pałeczek kwasu mlekowego są m.in. jogurty probiotyczne, zaś prebiotyków – pszenne pieczywo i szparagi.

spis treści

1. Co to jest probiotyk?

Probiotyk to inaczej dobre bakterie. Najczęściej są to pałeczki kwasu mlekowego, czyli bakterie Lactobacillus (w produktach osłonowych występują bifidobakterie). Probiotyki to przeciwwaga dla złych bakterii chorobotwórczych, wirusów i grzybów. Bakterie probiotyczne naturalnie występują w przewodzie pokarmowym człowieka, jamie ustnej i na powierzchni skóry. U kobiet dobre bakterie są zlokalizowane również w pochwie. Źródłem probiotyków dla niemowlęcia jest mleko matki.

Najczęściej probiotyki to pałeczki kwasu mlekowego
Najczęściej probiotyki to pałeczki kwasu mlekowego (123RF)

2. Funkcje probiotyków

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Probiotyki spełniają szereg zadań w organizmie człowieka. Są odpowiedzialne m.in. za:

  • prawidłową florę bakteryjną jelit;

  • usprawnienie procesów trawiennych;

  • zapobieganie zaburzeniom pracy układu pokarmowego (biegunkom i zaparciom);

  • odporność organizmu;

  • ochronę przed rozwojem infekcji grzybiczej;

  • łagodzenie objawów alergii na krowie mleko;

  • zwiększenie absorbcji witamin i minerałów;

  • obniżenie poziomu złego cholesterolu;

  • osłonę w antybiotykoterapii.

3. Źródła probiotyków

Jeśli chcemy wzmocnić organizm, wykorzystując w tym celu probiotyki, powinniśmy jeść mleczne fermentowane produkty i kwaszone warzywa. Pałeczki kwasu mlekowego znajdują się m.in. w jogurtach probiotycznych.

4. Co to jest prebiotyk?

Prebiotyk to składnik pożywienia, który nie zostaje przyswojony ani na etapie trawienia w żołądku, ani w jelicie cienkim. To błonnik roślinny, którego włókna (na przykład celuloza, pektyny czy śluzy) nie poddają się działaniu enzymów trawiennych. Dopiero na etapie trawienia w jelicie grubym prebiotyki ulegają procesowi fermentacji.

5. Funkcje prebiotyków

Prebiotyki powodują zwiększenie namnażania się dobrej flory bakteryjnej, dzięki czemu wpływają na stan zdrowia człowieka. Ponadto aktywizują bakterie, które są odpowiedzialne za fermentację w jelicie grubym. Bakterie te pełnią funkcję ochronną organizmu – bronią przed wzrostem bakterii chorobotwórczych, które przyczyniają się do rozwoju chorób jelit (takich jak nowotwory, stany zapalne oraz biegunki). Bakterie te regulują pracę układu pokarmowego, czyli zapobiegają powstaniu zaparć stolca. Po prebiotyki powinny sięgać osoby, u których poziom złego cholesterolu we krwi jest wysoki, ponieważ te składniki pożywienia zmniejszają jego stężenie. Prebiotyki przyczyniają się również do wzmożonej absorbcji minerałów z pożywienia (głównie wapnia).

Musisz to wiedzieć

6. Źródłaprebiotyków

Prebiotyki znajdują się w następujących produktach spożywczych:

  • ziołach (natce pietruszki i mniszku lekarskim);

  • pszennych płatkach, mące i pieczywie;

  • warzywach (cebuli, cykorii, czosnku, szparagach, porach);

  • pektyny i inulina występują w ciastach, jogurtach i mlecznych deserach o niskiej wartości kalorycznej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze