Produkty bogate w błonnik
Zaparcia w ciąży to bardzo częsta dolegliwość przyszłych mam. Niestety wszelkie herbatki oczyszczające czy też inne środki farmakologiczne ułatwiające wypróżnianie nie są w tym stanie wskazane. Zaleca się zatem spożywanie różnorodnych produktów, które zawierają w sobie odpowiednią ilość błonnika. Ten składnik pokarmowy znacząco wspomaga pracę jelit. Jakie produkty należy spożywać, by ułatwić proces trawienia i wydalania?
1. Właściwości błonnika
Pobudzenie perystaltyki jelit w ciąży jest bardzo potrzebne. Wiele kobiet skarży się w tym czasie na wieczne problemy z wypróżnianiem, a w związku z tym na ogólne odczucie dyskomfortu całego organizmu. Wydalanie to jeden z ważniejszych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Obecnie na rynku istnieje wiele produktów ułatwiających perystaltykę jelit, jednak najkorzystniejszą i najzdrowszą formą jest uzupełnienie codziennej diety w produkty bogate w błonnik. Istotne jest zatem uświadomienie sobie, że błonnik dlatego jest tak cenny dla układu pokarmowego, gdyż reguluje jego pracę, oczyszcza cały organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich.
Dzięki błonnikowi usuwane są resztki pokarmu, ponadto pomaga on w zaparciach, przy biegunkach, a dodatkowo zmniejsza wydzielanie insuliny, a poza tym, co często jest dla kobiet ważne jest składnikiem ułatwiającym zrzucenie zbędnych kilogramów. Różnorodne wykorzystanie błonnika w organizmie ludzkim wręcz zachęca do sięgania po produkty bogate w błonnik.
2. Produkty zawierające dużą ilość błonnika
Dieta w ciąży opiera się na dziennym dostarczaniu 30 g błonnika. Jednakże należy wiedzieć, które produkty należy jeść, gdyż wiele jest takich, które tego błonnika zawierają w śladowych ilościach, z powodu zbyt silnego ich przetworzenia. Do takich, które nie zawierają go wcale zalicza się produkty pochodzenia zwierzęcego, tj. mięso, ryby, a także mleko, jaja, naturalne przetwory oraz oleje i inne produkty tłuszczowe. Natomiast dużą ilość błonnika można znaleźć w kaszach pełnoziarnistych, ryżach (najwięcej w brązowych), produktach zbożowych, tj. otręby zbożowe, płatki zbożowe, musli, jak również w pieczywie razowym i żytnim. Do zestawu produktów wysoko błonnikowych zalicza się także warzywa, m.in. fasola biała, groszek zielony, brukselka, kapusta biała, marchew, oraz owoce, tj. morele suszone, rodzynki, jabłka, banany i gruszki.
Błonnik to składnik odżywczy bardzo potrzebny w codziennej diecie, głównie w ciąży. Dzięki cennym właściwościom pozwala kontrolować odpowiednie przybieranie kilogramów w ciąży. Dzieje się tak dlatego, że zmniejsza uczucie głodu, wypełniając żołądek. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko pozwoli na dostarczenie wymagającemu organizmowi w ciąży odpowiedniej ilości potrzebnych minerałów i składników odżywczych, ale dodatkowo potrafi wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Warto zatem stosować dietę wysoko błonnikową nie tylko w sytuacjach występowania zaparć czy też problemów z wypróżnianiem. Tworzenie ciekawych kompozycji składnikowych bogatych w błonnik pozwoli na uczucie sytości bez konieczności podjadania między posiłkami.