Zaparcia w ciąży
Zaparcie to skutek zmniejszenia się częstotliwości skurczów jelit. W późniejszym okresie ciąży dolegliwość ta może być spowodowana uciskiem powiększającej się macicy. Przynajmniej jedna trzecia wszystkich ciężarnych kobiet boryka się z tym problemem na skutek zmian hormonalnych zachodzących w jej organizmie. Zapobieganie dolegliwościom ułatwi dieta bogata we włóknik, częste spożywanie posiłków, picie soków, świeże warzywa i owoce, kasze, ciemne pieczywo, czy rośliny strączkowe. Ogromne znaczenie dla pracy jelit ma również ruch na świeżym powietrzu.
1. Przyczyny zaparć w ciąży
Za zaparcia odpowiedzialny jest progesteron, który spowalnia perystaltykę jelit. Mięśnie jelit rozluźniają się, co z kolei powoduje ich wydłużenie oraz zmniejszenie efektywności działania. Niestrawione resztki pokarmu wolniej przesuwają się przez przewód pokarmowy. Dodatkowo, dolegliwości te mogą nasilać w wyniku niewłaściwej diety oraz zbyt małej ilość płynów. Zaparcia towarzyszą też wymiotom; pojawiają się zwłaszcza wtedy, gdy nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości płynów. Niektóre tabletki z żelazem przepisywane na anemięrównież mogą spowodować ten dyskomfort. Dolegliwościom tym należy zapobiegać i leczyć je we wczesnym stadium – są nie tylko męczące, ale mogą doprowadzić do powstawania hemoroidów.
2. Co na zaparcia w ciąży?
Środki przeczyszczające i lewatywy w okresie ciąży są zakazane z uwagi na możliwość wywołania przedwczesnych skurczy. Należy wówczas sięgnąć do sprawdzonych metod, tj.:
- lekki ruch, np. joga, spacery, ćwiczenia dla kobiet w ciąży,
- unikanie słodyczy, czarnej herbaty i czekolady,
- picie szklanki ciepłej wody przed wstaniem z łóżka,
- spożywanie dużej ilości pokarmów bogatych w błonnik,
- jedzenie suszonych owoców,
- picie soków owocowych i warzywnych (najlepsze to świeżo przygotowane),
- sok z kiszonej kapusty,
- unikanie żywności zapierającej, pozbawionej włóknika, tj. banany, gotowana marchew, ryż, wyroby ciastkarskie, kakao, czekolada,
- wprowadzenie do diety ryb, które stanowią źródło białka, a także tzw. „dobrych tłuszczy”,
- jedzenie świeżych warzyw i owoców,
- rozpoczynanie posiłków od surowych pokarmów bogatych w błonnik,
- unikanie wody gazowanej,
- jedzenie kasz, pieczywa ciemnego (chleb orkiszowy, pełnoziarnisty razowiec), roślin strączkowych (suszona fasola i groch),
- unikanie tłustych potraw, białego pieczywa, alkoholu (bezwzględnie!),
- stosowanie refleksologii polegającej na masowaniu podbicia stóp zgodnie z ruchem wskazówek zegara w celu stymulacji pracy jelit,
- stosowanie akupresury przez naciskanie 20-30 razy na punkt akupunkcyjny na środku swojego podbrzusza, ok. 3 palców poniżej pępka,
- stosowanie homeopatii.
3. Domowe sposoby na zaparcia w ciąży
- wypicie szklanki przegotowanej wody z kilkoma plasterkami cytryny na czczo,
- picie herbatki z mniszka lekarskiego lub liści malwy, moczonych w gotującej się wodzie,
- dodanie do kąpieli 3-4 kropli olejku pomarańczowego do aromaterapii,
- picie naparu z rodzynek (garść rodzynek zalać wrzątkiem, ciepły napar pić po 15),
- picie herbat ziołowych, tj. rumiankowa, imbirowa, z kopru włoskiego.
Jeśli nic nie pomaga, ciężarna może dodać do diety trochę otrębów pszennych, ale nigdy więcej niż łyżkę stołową dziennie. W przypadku spożycia większej ilości otrębów organizm „wymiecie” to, co jest w przewodzie pokarmowym, zabierając ze sobą również składniki odżywcze potrzebne do rozwoju dziecka.