Zgaga w ciąży
Chociaż zgaga jest spowodowana tą samą przyczyną zarówno w ciąży, jak i nie – to istnieją dodatkowe czynniki, które powodują, że w ciąży jest ona utrapieniem. Zgaga, niestrawność i kwaśne odbijanie się pojawiają się zazwyczaj w zaawansowanej ciąży. Dolegliwości te powoduje progesteron, który osłabia zastawkę przy wejściu do żołądka. W późniejszej ciąży zgaga może pojawić się w sytuacji, gdy rosnąca macica przygniata żołądek lub przesuwa go ku górze. To wszystko sprawia, że niewielka ilość kwasu przedostaje się do przełyku, podrażniając go oraz powodując palący ból w klatce piersiowej oraz uczucie nadkwasoty.
1. Przyczyny zgagi w ciąży
Na początku ciąży organizm kobiety produkuje dużą ilość progesteronu i estrogenu, które powodują rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Zgaga występuje wtedy, gdy mięśniówka oddzielająca przełyk od żołądka kurczy się, pozwalając pokarmowi i sokom trawiennym cofać się od żołądka do przełyku. Kwas żołądkowy podrażnia wrażliwą śluzówkę przełyku, powodując martwicę w miejscu jej uszkodzenia. Najbardziej niekorzystne są dwa ostatnie trymestry ciąży, gdyż powiększająca się macica zaczyna uciskać żołądek. Jeśli dziecko jest duże i ułożone w pozycji pośladkowej lub spodziewasz się bliźniąt, objawy te mogą ulec nasileniu z powodu ucisku pod przeponą.
Palenie papierosów i niektóre pokarmy mogą nasilić objawy zgagi. Lekarz może zalecić środki zobojętniające kwas. Zgagę mogą również wyzwalać niektóre pozycje ciała, jak leżenie na wznak lub pozycja pochylona do przodu, dlatego aby jej uniknąć, warto wyżej układać się do snu, często spożywać lekkostrawne i mało obfite posiłki i nie nosić niewygodnych strojów.
2. Sposoby na zgagę w ciąży
Trudno mówić o uwolnieniu się od zgagi w czasie ciąży. Jednak istnieje kilka efektywnych sposobów na zmniejszenie tej nieprzyjemnej dolegliwości:
- unikaj nadmiernego jedzenia, które obciąża żołądek;
- noś luźne ubrania, które nie uciskają brzucha i talii;
- jedz większe ilości małych posiłków, a unikaj trzech bardzo obfitych;
- spokojnie i powoli przeżuwaj posiłki;
- wyłącz z diety pokarmy, które powodują dyskomfort żołądkowo-jelitowy (gorące, pikantne, smażone lub tłuste dania, mięsa konserwowe, czekolada, kawa, herbata, cukier, alkohol, mięta);
- zaprzestań palenia papierosów;
- unikaj zginania w pasie przy pochylaniu – lepiej zginać kolana;
- śpij z głową podniesioną na ok. 20 cm, tak by nie uciskać zastawki żołądka;
- zrelaksuj się i odpręż;
- zjadaj codziennie surowy czosnek lub zażywaj czosnek w kapsułkach, który jest bogaty w allicynę;
- wypróbuj herbatkę z imbiru, rumianku lub korzenia mniszka lekarskiego (o ile nie masz cukrzycy);
- unikaj napojów gazowanych, ponieważ zwiększają one objętość treści żołądkowej i ułatwiają zarzucanie jej do przełyku;
- masuj klatkę piersiową i górną część pleców, wykorzystując cztery krople olejku do aromaterapii z cytryny, pomarańczy lub neroli, połączone z jedną kroplą olejku z czarnego pieprzu na 5 ml olejku bazowego;
- stosuj homeopatię (nux vomica, pulsatilla, natrum muriaticum);
- unikaj substancji zawierających sól lub dwuwęglan sodu;
- pamiętaj, by ostatni posiłek spożyć nie później niż dwie godziny przed snem.
Jeżeli mimo przestrzegania wyżej wymienionych zasad, dalej cierpisz na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zapytaj swojego lekarza o leki przeciw nadkwasocie lub inne leki zabezpieczające dla kobiet w ciąży.