Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach. Trawienie trwa nawet 24 godziny
1 z 7Uczucie ciężkości po posiłku
Zdarza się, że po zjedzeniu posiłku czujemy się ociężali i brak nam energii. Innym razem, po jedzeniu czujemy się pełni energii i nie brak nam sił do życia. Wszystko zależy od tego, jakie produkty spożywamy. Niektóre z nich bardzo długo zalegają w żołądku i jelitach, zanim zostaną strawione. To wpływa na nasze samopoczucie.
Proces trawienia pokarmów zaczyna się już w jamie ustnej. Tam rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Potem przeżuty i wstępnie rozłożony pokarm trafia do żołądka. Tam rozkładane są głównie białka.
Tłuszcze zawarte w posiłku najdłużej zalegają w naszym układzie trawiennym. Ich rozkład rozpoczyna się dopiero w jelitach, pod wpływem żółci produkowanej w wątrobie.
Zobacz galerię i dowiedz się, które produkty najdłużej zalegają w naszym układzie pokarmowym.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Pij, gdy dopada cię stres