Witamina B6. Właściwości, niedobory, źródła
Witamina B6, podobnie jak inne witaminy z grupy B odpowiadają m.in. za właściwe działanie układu nerwowego. Jest ważna dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Czym skutkuje niedobór witaminy B6? W jakich pokarmach się znajduje? Czy można ją przedawkować? Sprawdź!
1. Czym jest witamina B6?
Witamina B6 (pirydoksyna) odkryta została w 1934 roku przez amerykańskiego biochemika Paula Gyorgyego. Naukowiec ten odkrył także dwie inne witaminy z tej grupy: witaminę B2 (ryboflawinę) oraz biotynę.
Witamina B6 jest substancją niezbędną dla właściwego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak pozostałe związki w tej grupie jest rozpuszczalna w wodzie. Wchłaniana jest do krwiobiegu z przewodu pokarmowego - dostarczana jest do organizmu razem z pożywieniem. W formie fosforanu pirydoksalu odkłada się mięśniach, nerkach, wątrobie i w mózgu.
Niewielkie ilości te witaminy mogą być syntetyzowane w jelitach, lecz nie są wystarczające, by pokryć całkowite zapotrzebowanie na nią.
2. Właściwości witaminy B6
Witamina B6 pełni ważne funkcje w organizmie ludzkim. Jest czynnikiem inicjującym oraz kontrolującym ponad 100 enzymów, mających bezpośredni wpływ na przebieg najważniejszych reakcji biochemicznych.
Witamina B6 jest konieczna do takich procesów, jak:
- synteza glikogenu;
- synteza serotoniny i adrenaliny, co wpływa na układ nerwowy;
- produkcja hemoglobiny;
- przemiana aminokwasów oraz synteza białek i kwasów nukleinowych, które są niezbędne do właściwego rozwoju i wzrostu;
- regulacja poziomu cysteiny w organizmie (jej nadmiar może skutkować miażdżycą);
- produkcja przeciwciał odpornościowych;
- przyswajanie magnezu (może zwiększać przyswajalność jonów magnezu od 20 do nawet 40 proc.)
Ponadto witamina B6 wspomaga leczenie niedokrwistości oraz chorób nerek. Właściwy poziom tej witaminy redukuje skutki uboczne długotrwałego przyjmowania leków. Reguluje ciśnienie krwi, pracy serca i ma wpływ na skurcze mięśni.
Pomaga zmniejszyć dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle menstruacyjne. Witamina B6 wspomaga rozwój układu nerwowego oraz mózgu dziecka.
3. Czym objawia się niedobór witaminy B6?
Niedobory witaminy B6 pojawiają się dość rzadko, z uwagi na to, że znajduje się ona w naszym codziennym pożywieniu. Jeśli jednak pojawi się niedobór tego związku, objawy z nim związane to:
- zaburzenia snu;
- apatia, nadmierna nerwowość;
- niedokrwistość;
- zmiany skórne;
- wypadanie włosów;
- łupież;
- drżenie, mrowienie, drętwienie kończyn;
- kłopoty z koncentracją uwagi;
- zmniejszona odporność, większa podatność na infekcje.
Jeśli zauważymy u siebie lub naszego dziecka wyżej wymienione objawy, warto zasięgnąć porady lekarza, który skieruje nas na właściwe badania i ustali przyczynę tego stanu, a także sposób leczenia lub suplementację.
4. Źródła witaminy B6
Witamina B6 występuje w produktach pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Znajdziemy ją w największych ilościach w kaszy gryczanej i otrębach, a także w wędlinach i mięsie (głównie w kurczaku czy indyku).
Występuje również w:
- pieczywie pełnoziarnistym;
- brązowym ryżu;
- rybach (łososiu, dorszu, makreli);
- jajach;
- kaszy bulgur;
- jogurtach;
- mleku;
- owocach (m.in. w bananach, truskawkach, pomarańczach, porzeczkach);
- warzywach (białej kapuście, marchwi, białej fasoli, brokułach).
5. Nadmiar witaminy B6
Nadmiar witaminy B6 zdarza się rzadko, jedynie wtedy, gdy niewłaściwie ją suplementujemy. Należy zwracać uwagę by nie przekraczać limitu, ponieważ przedawkowanie witaminy B6 może skutkować:
- ciągłym uczuciem chłodu;
- mrowieniem kończyn;
- problemami z koordynacją ruchową i słabością mięśni.
- zwyrodnieniem tkanki nerwowej (neuropatią).
Niektóre z tych objawów znikają po odstawieniu suplementacji, jednak zdarza się, że zmiany te nie są odwracalne.