Wysoki poziom trójglicerydów. Wyeliminuj z diety niektóre owoce i warzywa
1 z 7Co wiemy o trójglicerydach?
Trójglicerydy są organicznymi substancjami tłuszczowymi. Stanowią największe źródło energii dla organizmu. Źródłami trójglicerydów w diecie są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce oraz roślinne.
Zbyt duże stężenie trójglicerydów we krwi jest szkodliwe dla zdrowia. Jest to jeden z czynników zwiększających ryzyko zawału serca i udaru mózgu, a także zapalenia trzustki. Żeby obniżyć poziom trójglicerydów we krwi należy unikać jedzenia tłuszczów zwierzęcych, ale nie tylko.
Okazuje się, że niektóre owoce i warzywa również bogate są w trójglicerydy. Zobacz galerię i dowiedz się, których z nich unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wiemy, jaka jest najlepsza godzina na wypicie porannej kawy