Trwa ładowanie...

Zapobieganie osteoporozie. Składniki, których potrzebują twoje kości

W miarę procesu starzenia nasze kości są coraz mniej wytrzymałe. Dzieje się tak dlatego, ponieważ dochodzi do procesu demineralizacji. Dlatego u starszych osób, nawet najdrobniejszy uraz może skończyć się złamaniem. Pocieszające jest to, że zdrowe i twarde kości buduje się przez całe życie. Ma na to wpływ również odpowiednia dieta. Zobacz, w jakie składniki powinny być bogate twoje posiłki, aby ustrzeć się przed osteoporozą.

Zobacz film: "Dieta na mocne kości"

1. Osteoporoza – czym jest

W przebiegu tej choroby znacznie pogarsza się stan naszych kości. Stają się kruche i łamliwe. Dochodzi do ubytków w masie kostnej. Również struktura przestrzenna kości staje się coraz bardziej osłabiona. Powszechnie uważa się, że jest to przypadłość związana z procesem starzenia. Najczęściej występuje u osób w zaawansowanym wieku i u kobiet po menopauzie.

Objawy osteoporozy mogą pojawić się już dużo wcześniej. Może być to związane z przyjmowaniem niektórych leków, braku aktywności fizycznej, nieodpowiednio dobranej diety. Co powinniśmy jeść, aby mieć zdrowe kości?

2. Wapń na kości

To podstawowy i główny budulec kości. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Zawartość wapnia w naszym ciele to 1,5 proc. całej masy ciała. W 99 proc. występuje w kościach.

Pierwiastka tego potrzebują szczególnie kobiety w ciąży, matki karmiące, dzieci i młodzież w okresie wzrostu, kobiety podczas menopauzy oraz osoby starsze. Niedobór wapnia może powodować deformacje kości lub opóźnienia wzrostu u dzieci. U dorosłych może dojść do zanikania tkanki kostnej.

3. Fosfor na kości

Wapń potrzebuje innych składników odżywczych, aby był prawidłowo wchłaniany do organizmu. Należy do nich fosfor, który jest jednym z budulców kości.

Nieodpowiedni poziom tego minerału wstrzymuje wytwarzanie soli wapniowych i powoduje osłabienie kości. Aby utrzymać odpowiedni poziom fosforu, wprowadź do diety sery, nabiał, orzechy, wątróbkę i kaszę gryczaną. Warto jęść również warzywa i i owoce bogate w potas.

4. Witamina D na kości

Witamina D to klucz do mocnych kości. Jest konieczna, aby wapń wchłaniał się jelitach. Jest odpowiedzialna za regulowanie poziomu wapnia i fosforu w kościach. Nasz organizm produkuję witaminę D, gdy wystawiamy się na działanie promieni słonecznych. Podczas pochmurnych miesięcy warto ją suplementować i spożywać pokarmy bogatę w witaminę D. Aby jednak mogła spełniać swoje funkcje, trzeba przekształcić ją w aktywną formę. Do tego konieczny jest magnez.

5. Magnez na kości

Minerał ten przekształca witaminę D, ale sam również pełni ważne funkcje. Wpływa na absorpcję wapnia, dzięki symulacji hormonu kalcytoniny.

Bez magnezu duże spożycie wapnia może przyczynić się do wystąpienia stanów chorobowych, takich jak: zwapnienie tętnic, choroby sercowo-naczyniowe czy kamienie nerkowe.

Pamiętaj, aby spożywać pokarmy bogate w magnez. Należą do nich m.in szpinak, orzechy i fasola.

6. Witamina K na kości

Wytwarza białka, które wpływają na twardość kości i zapobiega odkładaniu się wapnia w niewłaściwych miejscach. Jest to istotna witamina, która utrzymuje odpowiednią gęstość kości. Jest konieczna, aby uniknąć osteoporozy w późniejszym wieku. Osoby starsze powinny stosować dietę bogatą w ten minerał. Uchroni ich to przed złamaniami.

Najwięcej witaminy K zawierają zielone warzywa liściaste. Zmiejsza również ból kości i stawów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz też: Osteoporoza u dzieci – przyczyny, rozpoznanie i profilaktyka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.