Żelatyna dobra nie tylko w kuchni. Oto 5 korzyści dla zdrowia, które przynosi jej stosowanie
1 z 7Zastosowanie żelatyny
Żelatyna to substancja, która dla naszego organizmu potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Jest bezbarwna oraz ma charakterystyczną konsystencję żelu. Uzyskiwana jest w wyniku gotowania w wodzie kości i tkanek łącznych zwierząt. Składa się ona aż w 98 proc. z białka, w 2 proc. z soli mineralnych.
Najczęściej używamy jej do przygotowywania deserów oraz innych dań. Żelatyna sprawdza się doskonale nie tylko w kuchni. Posiada także wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego jest często składnikiem domowych mikstur, które mają pomóc nam wyleczyć różne dolegliwości.
Jakie konkretnie korzyści mogą płynąć ze stosowania żelatyny? Oto 5 przykładów leczniczego działania tej substancji.
Na następnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące detoksu
Zobacz także: Matka 1,5-rocznego chłopca doznała szoku, kiedy odebrała go z przedszkola. "Nie mogłam odkleić koszulki od jego ciała"