Trwa ładowanie...

Zrób przetwory już teraz. Wsparcie w walce z infekcjami i rakiem

Avatar placeholder
22.09.2024 15:15
Bomba antyoksydantów. Zwalczają wodne rodniki, zmniejszają ryzyko raka
Bomba antyoksydantów. Zwalczają wodne rodniki, zmniejszają ryzyko raka (Getty Images)

Jesień to idealny moment na przygotowanie przetworów z winogron, które są prawdziwą bombą antyoksydantów. Sprawdzą się w postaci dżemów i soków, które pomogą chronić całą rodzinę przed sezonowymi infekcjami.

spis treści

1. Winogrona na infekcje i raka

Właściwości winogron nie bez powodu są cenione od tysięcy lat. Zawierają one m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witaminę C i A oraz karoten.

Mają silne właściwości antyoksydacyjne, które sprawdzą się w ochronie przed sezonowymi infekcjami, ale też działają znacznie szerzej. Zwalczają skutecznie wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych.

Dżem z winogron pomaga wzmacniać odporność
Dżem z winogron pomaga wzmacniać odporność (Getty Images)
Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

To wystarczający powód, by zabrać się za przygotowanie przetworów z winogron i zabezpieczyć całą w solidną dawką naturalnej ochrony w postaci soków czy dżemów.

Tym bardziej że przepis jest banalnie prosty. Do przygotowania dżemu z winogron potrzebujemy:

  • 1 kg winogron,

  • 600-700 g cukru,

  • sok z 1 cytryny,

  • 1 laska wanilii.

Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Do garnka wrzucamy winogrona, cukier, wanilię. Gotujemy wszystko na małym ogniu, co jakiś mieszając. Kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Dżem wystarczy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików.

2. Bogactwo polifenoli

Winogrona są jednymi z najcenniejszych przeciwutleniaczy. Ich przeciwnowotworowe działanie potwierdziło wiele badań naukowych, w tym analiza opublikowana na łamach "Clinical Cancer Research", w której wykazano, że ekstrakt z nasion winogron może wspierać organizm w walce z białaczką.

Z kolei Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zachęca do tego, by sięgać po czerwone winogrona, które obfitują w resweratrol, niezwykle cenny polifenol o działaniu przeciwnowotworowym, który pomaga wygaszać stany zapalne.

Eksperci wskazują, że osoby spożywające produkty bogate w polifenole, w tym m.in. winogrona, rzadziej chorują potem na nowotwory jelita grubego, prostaty, piersi, przełyku i żołądka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze