90 g mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelit. Sprawdź, ile mięsa nie zagraża zdrowiu
Rak jelit, jeden z najczęstszych i najgroźniejszych nowotworów, długo rozwija się po cichu. Przyczyny zmian nowotworowych do dziś budzą pewne wątpliwości, ale istnieją przesłanki wskazujące na związki zachorowań z ilością spożywanego mięsa.
1. Czerwone mięso sprzyja powstawaniu raka jelit
Jeśli gustujesz w wołowinie, jagnięcinie lub wieprzowinie, jest to dobry wybór, pod warunkiem, że zachowujesz odpowiednie proporcje w ilości spożywanego mięsa. Zawiera ono dużo białka, witamin, minerałów. To ważny składnik diety, jednak nie należy przesadzać z jego dobowym spożyciem.
Czerwone mięso przez wiele osób uważane jest za produkt, który może sprzyjać rozwojowi różnego rodzaju schorzeń. Duże ilości czerwonego mięsa uważa się za czynnik kancerogenny.
Naukowcy z National Health Service (NHS) obliczyli, że już 90 g czerwonego mięsa spożywane codziennie może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelit. Nowotwory i ich leczenie to długtorwała i trudna walka, lepiej więc w odpowiedni sposób zapobiegać chorobom.
Tymczasem ograniczając się do maksymalnie 70 g każdego dnia, można wyeliminować zagrożenie zachorowania na raka. Taką ilość uznano za bezpieczną.
Zobacz też: Jedząc regularnie orzechy zwiększymy nasze szanse na wyleczenie raka jelita grubego
2. Jak się ustrzec przed rakiem jelit?
Podobnie negatywnie i potencjalnie kancerogennie działa mięso przetworzone, wędzone, peklowane, konserwowe. Sięgając po kiełbasę, bekon lub konserwę turystyczną, warto mieć ten fakt na uwadze i ograniczyć spożycie, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.
Zmniejszenie ryzyka raka powoduje również zwiększona ilość błonnika w diecie. Warto nie nadużywać alkoholu, a nawet całkowicie zrezygnować z niego. Za to z korzyścią dla zdrowia można wprowadzić więcej owoców i warzyw do codziennego menu.
Naukowcy uspokajają, że jeśli pofolgujesz sobie jednego dnia, jedząc zbyt wiele mięsa, w następny dzień po prostu wybierz dania wegetariańskie. Ważne, aby średnie dobowe spożycie mięsa w skali tygodnia, nie przekraczało 70 g każdego dnia.
Chociaż rak jelit rozwija się często przez długi czas bez charakterystycznych objawów, warto zwrócić uwagę na niepokojące symptomy. Krew w stolcu, bóle brzucha, wzdęcia, zaburzenia trawienia to objawy, które powinny skłonić do jak najszybszej wizyty u lekarza.
Zobacz też: Warzywa krzyżowe zapobiegają nowotworom
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl