Arsen w żywności. Sprawdź, jakich produktów lepiej unikać
Arsen to jeden z metali ciężkich, na który jesteśmy szczególnie narażeni. Dostaje się on do żywności zarówno wraz z pestycydami, jak i przez powietrze na terenach, w których występują kopalnie oraz wulkany. Niedawno media obiegła informacja, że po raz kolejny wykryto go w produktach wyprodukowanych z ryżu.
Brytyjski dziennik "Daily Mail" opisuje przypadek siedmiu ryżowych produktów, w których wykryto wysokie stężenie arsenu. Szczególnie rodzice powinni mieć się na baczności, ponieważ ten metal ciężki występuje w popularnych produktach przeznaczonych dla dzieci.
Jak wskazuje profesor Andy Meharg z Uniwersytetu w Belfaście, dzienna dawka ryżu, którą może zjeść dziecko nie powinna przekraczać 30 gramów. Ponadto informuje, że częste spożywanie arsenu w dzieciństwie może mieć wpływ na prawidłowy rozwój układu odpornościowego, a także wzrost i iloraz inteligencji.
Eksperci wskazują, że wśród wszystkich zbóż to właśnie w ryżu najczęściej występuje arsen. Wynika to ze stosowania licznych pestycydów na ryżowych plantacjach. Niestety, arsen przedostaje się do żywności również poprzez powietrze i wodę. Dlatego też możemy go znaleźć w ciemnym mięsie ryb np. w tuńczyku i makreli, a także warzywach takich jak kapusta, brukselka, jarmuż i kalafior. Co ciekawe, picie alkoholu również przyczynia się do większego stężenia arsenu w organizmie. Badania wskazują, że u osób, które spożywają codziennie piwo lub wino, występowanie tego metalu jest większe aż o 20 proc.
Należy więc pamiętać, aby nie spożywać produktów zawierających arsen codziennie. Po dłuższym czasie jego stężenie w organizmie może bowiem zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory skóry i płuc, cukrzycę oraz choroby układu krążenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl