AZS a dieta
Przy atopowym zapaleniu skóry ważną rolę odgrywają nie tylko leki czy pielęgnacja właściwymi preparatami, ale również właściwy dobór produktów żywieniowych. Najprostszym, ale niestety czasochłonnym wykluczeniem alergenów jest dieta eliminacyjna. Polega ona na tym, że z jadłospisu na określony czas np. 3-6 miesięcy wykluczany jest dany składnik. Następnie należy obserwować organizm i ewentualne zmiany skórne. Taka dieta może nawet pomóc w całkowitym odczuleniu na dany produkt.
1. Co to jest AZS?
AZS jest to atopowe zapalenie skóry zwane też egzemą atopową. Najczęściej diagnozowane jest w pierwszym roku życia, chociaż może się uaktywnić również w późniejszym wieku. Niestety, choroba ma ostry i przewlekły przebieg. Możliwe jest chwilowe cofnięcie, ale jest to krótkotrwały stan. Rodzaj zmian skórnych i ich umiejscowienie jest różne i może zależeć od ogólnego stanu zdrowia pacjenta czy też jego wieku. Kiedy można zachorować na AZS? Jest to możliwe, gdy układ immunologiczny nie jest w stanie obronić się przed nawet małą dawką substancji alergennej. Lekarze odnajdują źródło AZS nie tylko w czynnikach genetycznych, ale także w nieprawidłowym tworzeniu się bariery naskórkowej.
Do czynników wywołujących atopowe zmiany skórne należą czynniki psychosomatyczne, np. stres emocjonalny. Dzieje się tak w przypadku np. łojotokowego zapalenia skóry u niemowląt – choroba przy długotrwałym stresie może się nasilić, a zmiany mogą się pogłębić. Wpływ na rozwój choroby mogą mieć także preparaty czy kosmetyki do codziennej pielęgnacji oraz czynniki ze środowiska zewnętrznego.
2. Dlaczego dieta jest tak ważna przy AZS?
Skóra pozostaje w pełnej korelacji z układem pokarmowym, dlatego prawidłowe odżywianie będzie miało także pozytywne skutki na kondycję i wygląd skóry. Właściwa dieta to składniki, związki odżywcze, które przedostają się nie tylko do krwi, ale także do poszczególnych warstw skórnych. Dieta eliminacyjna to rezygnowanie z potencjalnych alergenów pokarmowych. W przypadku małych dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym należy zastąpić je preparatem, który zawiera wolne aminokwasy zamiast białek – może to być mieszanka na bazie mleka sojowego. Matka karmiąca przy rozpoznaniu u malucha AZS powinna także przejść na dietę eliminacyjną i albo zrezygnować, albo wyeliminować całkowicie produkty o największym stężeniu alergenów.
3. Co powinno znaleźć się w jadłospisie?
Na pierwszym miejscu z diety dziecka z AZS trzeba wykluczyć mleko krowie i kozie pod każdą postacią. Specjaliści uważają, że wszystkie produkty mleczne, które zawierają laktozę używaną przy fermentacji mleka, są alergenne, ponieważ właśnie ten składnik jest przyczyną alergii. Dieta nie skutkuje natychmiast, a na pozytywną reakcję organizmu trzeba niekiedy czekać nawet kilka tygodni. Jeśli po określonym czasie alergia występuje nadal, należy zdecydować się na eliminację kolejnego produktu z jadłospisu.
Innym rodzajem diety jest dieta antyhistaminowa, która polega na eliminacji produktów mających wpływ na wydzielanie histaminy. Jest to ważne, ponieważ histamina odgrywa istotną rolę przy uczuciu swędzenia. W takim przypadku nie można spożywać produktów ze sztucznymi barwnikami i aromatami, oprócz tego też margaryny, czekolady, pomidorów, ryb, czy owoców morza. Zamiennikami mogą być płatki owsiane, figi, jabłka, kiwi. W jadłospisie osoby cierpiącej na zmiany skórne nie powinny się znajdować także jajka. Przy braku tendencji do alergii polecane są ryby, które bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ może to zapobiec ujawnieniu się AZS. Kwasy omega-3 znacznie zmniejszają ilość stężenia leukotrienu B4, który odgrywa ważną rolę w procesie zapalnym.
Musisz to wiedzieć
W diecie powinien znaleźć się również napar z wiesiołka, ponieważ badania wykazują, że chorzy na AZS nie wytwarzają lub mają problemy z wytwarzaniem kwasu gamma-linolenowego. Olej z wiesiołka jest bardzo bogaty w ten właśnie kwas, dlatego jest idealnym suplementem diety.
Do jadłospisu należy włączyć produkty bogate w witaminę B i C. Pierwsza łagodzi objawy, które mogą się nasilić np. przy stresie, a witamina C może mieć wpływ na zmniejszenie obrzęku czy zaczerwienienia w obrębie wyprysku. Dlatego dietetycy zalecają takie produkty jak kukurydza, ryż, oliwa z oliwek, suszone owoce, gotowane jabłka czy szpinak.