Trwa ładowanie...

Jej niedobór rujnuje płuca. Ważna też dla serca i kości

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 10.08.2024 14:19
Brak tej witaminy może uszkadzać mózg, płuca. Znajdziemy ją głównie w zielonych roślinach
Brak tej witaminy może uszkadzać mózg, płuca. Znajdziemy ją głównie w zielonych roślinach (Getty Images)

Witamina K, obecna m.in. w zielonych warzywach, żółtkach jaj i produktach mlecznych, jest podawana noworodkom już w pierwszej dobie ich życia. Bez tej suplementacji maluchy są narażone na chorobę krwotoczną, która może doprowadzić nawet do krwawień do mózgu i jego uszkodzeń.

spis treści

1. Niedobór witaminy K wiąże się z problemami płucnymi

Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że witamina K może być powiązana z funkcjonowaniem układu oddechowego. W badaniu, które przeprowadzili, wzięło udział 4000 osób w wieku od 24 do 77 lat, które przeszły badania krwi i płuc oraz wypełniły ankietę dotyczącą zdrowia i stylu życia.

Wyniki analizy wskazały, że niski poziom witaminy K jest związany z mniejszą pojemnością płuc, a osoby z niedoborem tej witaminy częściej miały przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), astmę lub świszczący oddech.

Zobacz film: "Witaminowe mity"

- Wiemy już, że witamina K odgrywa ważną rolę dla układu krwiotwórczego. Badania zaczynają pokazywać, że jest również ważna dla zdrowia serca i kości, ale było bardzo mało badań dotyczących witaminy K i płuc - wyjaśnił dr Torkil Jespersen.

2. Po co nam witamina K?

Witamina K, rozpuszczalna w tłuszczach, występuje w dwóch formach: filochinonu (K1), obecnego w zielonych warzywach liściastych, oraz menachinonu (K2), produkowanego przez bakterie w organizmie i występującego w niektórych produktach zwierzęcych i fermentowanej żywności.

Witamina ta jest kluczowa dla krzepnięcia krwi i może zapobiegać utracie masy kostnej oraz osteoporozie. Jej niedobór może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe czy neurologiczne, a także zwiększać ryzyko miażdżycy i nowotworów.

Gdzie ją znajdziemy? Jej źródła to przede wszystkim rośliny zielone (jarmuż, sałata, szparagi, ogórek, szpinak, groszek, brokuły, brukselka, cukinia), a także wątroba wołowa, żółtka jaj, mleko i produkty mleczne.

Objawy niedoboru witaminy K to m.in.: przedłużone gojenie się ran, krwotoki, problemy jelitowe, łatwe pojawianie się siniaków, obfite miesiączki i krwiomocz. Chociaż niedobory są rzadkie, niektóre grupy, takie jak osoby z chorobami przewodu pokarmowego, niedożywione lub nadużywające alkoholu, są bardziej narażone na ich wystąpienie.

3. Witamina K dla dzieci

Noworodki po urodzeniu mają minimalne rezerwy witaminy K w wątrobie, a jednocześnie brakuje u nich mikrobioty, która mogłaby ją syntetyzować. Dlatego konieczne jest podanie im tej witaminy.

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego każdy noworodek z masą ciała powyżej 1500 g powinien otrzymać po urodzeniu 1 mg witaminy K domięśniowo w ciągu 6 godzin od urodzenia. Preferowaną drogą podania witaminy jest podanie domięśniowe.

Niewystarczająca ilość witaminy K u noworodków prowadzi do krwawień, może też powodować wybroczyny na skórze, krwioplucie i związaną z nim niewydolność oddechową, wymioty lub charakterystyczne smoliste stolce. Największe obawy u maluchów budzi jednak krwawienie śródczaszkowe, które może powodować trwałe uszkodzenia mózgu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze