Trwa ładowanie...

Witamina B12. Przyczyny i skutki niedoboru, witamina B12 w ciąży

 Ewa Rosiecka
13.12.2023 21:00
Witamina B12
Witamina B12 (GettyImages)

Witamina B12 jest związkiem chemicznym, który jest niezbędny, aby zachować dobre zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Niestety cały czas narażeni jesteśmy na jej niedobór, który objawia się zmęczeniem, nerwowością i prowadzi do chorób układu krwionośnego. Niedobór witaminy B12 jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ może doprowadzić do nieodwracalnych zmian u płodu. Gdzie szukać witaminy B12? Czy jej nadmiar także może być groźny dla zdrowia?

spis treści

1. Czym jest witamina B12?

Witamina B12 (kobalamina, czerwona witamina) najczęściej znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Tak jak inne witaminy z grupy B bierze udział w przemianach węglowodanowych, tłuszczowych i białkowych. Warunkuje podział komórkowy i syntezę kwasów nukleinowych RNA i DNA oraz białek uczestniczących w ich budowaniu. Witamina B12 jest rozpuszczalna w wodzie.

2. Jakie są właściwości witaminy B12?

Witamina ta, podobnie jak inne witaminy z grupy B, ma przede wszystkim dobroczynny wpływ na psychikę człowieka:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
  • zmniejsza napięcie nerwowe;
  • zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • zwiększa odporność na stres;
  • podnosi zdolność koncentracji;
  • poprawia pamięć;
  • wykazuje działanie antydepresyjne;
  • może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób psychicznych.

Ponadto odpowiedni poziom witaminy B12:

  • zapobiega osteoporozie;
  • poprawia apetyt;
  • zapobiega anemii;
  • przeciwdziała zmęczeniu i osłabieniu organizmu;
  • zapobiega miażdżycy, zawałom mięśnia sercowego, udarowi mózgu, zmianom zakrzepowym;
  • pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego;
  • może pomóc w leczeniu zapalenia wątroby typu C;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

3. W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy B12?

Witamina ta powstaje głównie dzięki bakteriom żyjącym w układzie pokarmowym zwierząt. Stąd też na jej niedobory najbardziej narażeni są wegetarianie i weganie oraz osoby, których dieta jest uboga w produkty zwierzęce. Znajdziemy ją w:

  • przetworach mlecznych;
  • mięsie;
  • jajkach;
  • wędlinie;
  • rybach;
  • podrobach;
  • drożdżach spożywczych.

Według ostatnich badań duże ilości witaminy B12 znajdują się również w:

  • owocach rokitnika zwyczajnego;
  • wysuszonym ekstrakcie perzu właściwego;
  • płynie z gorczycy czarnej;
  • omanie wielkim.

4. Przyczyny niedoboru witaminy B12

Właściwy poziom witaminy B12 jest zależny od wieku i stanu zdrowia. Tak, jak już wcześniej zostało wspomniane, na niedobór narażone są głównie osoby niespożywające mięsa. Może jednak dojść do niego także wskutek wrodzonego niedoboru lub związanego z wiekiem spadku produkcji glikoproteiny wytwarzanej w żołądku, która umożliwia przyswajanie witaminy B12.

Wśród innych przyczyn możemy wymienić:

  • celiakię;
  • chorobę Leśniewskiego - Crohna;
  • zakażenie tasiemcem;
  • wrzody;
  • stany po zabiegach chirurgicznych (np. operacje bariatryczne, resekcje żołądka);
  • długotrwałe (powyżej 4 lat) stosowanie inhibitorów pompy protonowej;
  • przyjmowanie niektórych leków (np. zawierających kwas acetylosalicylowy);
  • przyjmowanie metmorfiny w leczeniu cukrzycy typu 2.

5. Objawy niedoboru witaminy B12

Wśród objawów niedoboru tej witaminy możemy wymienić:

  • chroniczne zmęczenie;
  • zły nastrój, chandra;
  • drętwienie, mrowienie nóg i rąk;
  • nadmierna nerwowość, rozdrażnienie;
  • problemy z koncentracją i pamięcią;
  • zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka;
  • problemy z wypróżnianiem: biegunki, zaparcia;
  • wysoki poziom cholesterolu;
  • anemia;
  • bladość skóry;
  • utrata wagi;
  • zaburzenia poznawcze;
  • zmiany zachowania.

6. Suplementacja witaminy B12

Czasem jedynym wyjściem w przypadku niedoboru witaminy B12 jest jej suplementacja. Jeśli decydujemy się na takie rozwiązanie, warto zwrócić uwagę na zawartą w tabletce dawkę. Powinna być odpowiednio wysoka - 500 µg.

Czasem, gdy suplementacja nie rozwiązuje problemu, podawane są zastrzyki z witaminą B12. Nie powodują one skutków ubocznych i nie są nadmiernie bolesne.

7. Nadmiar witaminy B12

Nadwyżka witaminy B12 nie jest magazynowa w organizmie. Wydalana jest z potem i z moczem, stąd też bardzo ciężko ją przedawkować. Ewentualnie stosowanie dużych dawek może wywołać reakcję uczuleniową.

8. Witamina B12 w ciąży

Kobiety będące w ciąży i planujące zajście w ciążę w najbliższym czasie przyjmują przede wszystkim kwas foliowy - witaminę B9. Jest ona niezbędna dla prawidłowego rozwoju dziecka. Według WHO równie ważna jest witamina B12, która tak jak kwas foliowy zapobiega wadom neurologicznym. Niedobór tej witaminy jest powszechny - cierpi na nią 1 na 20 dorosłych osób.

Niedobór witaminy B12 w ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu dolegliwości u matki i dziecka. Może powodować:

  • wady cewy nerwowej;
  • stan przedrzucawkowy;
  • opóźnienie wzrostu wewnątrzmacicznego;
  • wczesne poronienie.

Ważne! Neurologiczne i rozwojowe opóźnienia u dzieci, które wynikają z niedoboru witaminy B12 w ciąży, są nieodwracalne. Jeśli więc cierpimy na niedobory tej witaminy, warto jak najszybciej wzbogacić dietę w produkty zawierające jej duże ilości witaminy B12, a w razie dużych niedoborów - rozpocząć suplementację.

Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Niedokrwistość z niedoboru żelaza

Niedokrwistość z niedoboru żelaza to najbardziej rozpowszechnione schorzenie hematologiczne. O niedokrwistości

przeczytaj artykuł
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze