Co jedzą Polacy? Schabowy i ziemniaki nadal na topie
Co na obiad jedzą Polacy? Jakie produkty wybierają na śniadania? Jak dużo spożywają kasz, a ile ziemniaków? Na te wszystkie pytania postanowili znaleźć odpowiedz eksperci z Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk. W tym celu, we współpracy z Narodowym Centrum Nauki, przeprowadzili badania, których wyniki przedstawiają nawyki żywieniowe Polaków.
1. Co Polacy jedzą na obiad?
Z analizowanych przez naukowców ankiet wynika, że aż połowa Polaków na obiad spożywa mięso, a 42 proc. – ziemniaki. Stronimy jednocześnie od kasz (spożywa je tylko 2 proc. ludzi), frytek (1,5 proc.) i ryżu (niecałe 4 proc.). Rybę spożywa tylko niecałe 4 proc. ankietowanych.
Co jemy do obiadu? Zazwyczaj surowe warzywa. W formie sałatek i surówek są dodatkiem do mięsa dla 34 proc. Polaków. Gotowane lub pieczone je 16 proc. z nas.
Co ciekawe, okazuje się, że pizza, hamburgery czy kebab, wcale nie są naszymi ulubionymi daniami. Z badań wynika, że Polacy jedzą je na obiad rzadko – rubrykę z odpowiedzią „tak” zaznaczyło dla każdego z tych dań mniej niż 1 proc. respondentów. Aż 40 proc. wybiera za to zupy.
2. Jak wygląda śniadanie Polaków?
Mleko na śniadanie? Niekoniecznie. Aż 84 proc. Polaków wybiera pieczywo, a także wędlinę (46 proc.), sery żółte, w tym kozie, owcze, dojrzewające (16,7 proc.), serki homogenizowane i jogurty (14 proc.) oraz jaja (8 proc.).
Na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia zupę mleczną wybiera tylko 4 proc. badanych. Na płatki na mleku oraz dżem i miód decyduje się zaledwie 5 proc. z nas. Co ciekawe, aż 26 proc. respondentów je na śniadanie warzywa.
Podobnie wyglądają statystyki w przypadku produktów na kolację.
3. Jemy tradycyjnie
Tradycyjne polskie potrawy nadal są w czołówce ulubionych dań Polaków. Wybiera je aż 60 proc. kobiet i mężczyzn. Z tym, że kobiety częściej decydują się na dużą ilość owoców i warzyw.
30 proc. kobiet przyznało, że je „lekko i niezbyt kalorycznie”. Ten sam styl posiłków wprowadza w życie tylko 15 proc. mężczyzn. Ale to oni jedzą więcej mięsa – ponad 70 proc. panów wybiera dania z produktów zwierzęcych. Dla porównania, takie potrawy wybiera niespełna 50 proc. kobiet.
4. Podziały kulinarne
Jak zauważają naukowcy, polskie społeczeństwo nie jest wyraźnie zróżnicowane ze względu na spożywanie dań, ale zalążki podziału da się zauważyć.
Jak podaję autorzy badań, klasa średnia, czyli pracownicy wyższych kadr kierowniczych, specjaliści, pracownicy umysłowi i właściciele firm częściej jedzą potrawy mleczne, a rzadziej spożywają mięso i zupy, które kojarzone są ze zwyczajami robotników.
Jednocześnie zupy spożywa aż 46 proc. rolników, a jedynie 35 proc. właścicieli małych przedsiębiorstw. Wśród wyższej klasy kierowniczej popularne są serki homogenizowane (31 proc.), które jednocześnie nie cieszą się popularnością wśród wykwalifikowanych robotników (jedynie 17 proc.).
Polacy uwielbiają potrawy tradycyjne. Aż 90 proc. z nas, niezależnie od grupy społeczno-zawodowej zadeklarowało, że je kaszankę, sałatkę jarzynową z majonezem i kopytka.
Natomiast jeśli chodzi o dania zagraniczne i egzotyczne – ich spożywanie deklaruje głównie kadra kierownicza. I tak carpaccio jadło 52 proc. tej grupy, mule – 27 proc., a kaszę kus kus – 63 proc.