Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Dieta dla osób z Helicobacter pylori

Avatar placeholder
17.05.2019 12:48
Dieta dla osób z Helicobacter pylori
Dieta dla osób z Helicobacter pylori (123rf)

Podczas leczenia zakażenia bakterią Helicobacter pylori ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Potrafi ona zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości. Odpowiednie odżywianie może przyspieszyć proces eliminacji bakterii oraz regeneracji śluzówki dwunastnicy i żołądka. Odpowiednia dieta powinna także pomóc obniżyć poziom kwasów żołądkowych, zwłaszcza solnego, który jest odpowiedzialny za większość dolegliwości związanych z zakażeniem H. pylori.

spis treści

1. Zasady diety

Jedną z głównych zasad, o których powinny pamiętać osoby w trakcie leczenia H. pylori, jest regularne spożywanie posiłków. W trakcie leczenia antybiotykami nie wolno chodzić głodnym ani się przejadać, ponieważ wtedy żołądek wytwarza większe ilości kwasu. Najlepiej, jeśli posiłki są spożywane co 2–3 godziny. Dużo korzystniej jest zjeść sześć mniejszych posiłków w ciągu dnia niż trzy duże, które bardziej obciążają żołądek.

Powinniśmy spożywać posiłki regularne i zdrowe
Powinniśmy spożywać posiłki regularne i zdrowe (123RF)
Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Ważne jest również, aby posiłki były spożywane powoli. Każdy kęs pokarmu należy dokładnie przeżuć. Optymalnym rozwiązaniem jest rozdrabnianie pokarmów przed spożyciem. Pierwszy posiłek należy zjeść zaraz po przebudzeniu się, ostatni natomiast około dwóch godzin przed snem. Osoby zakażone bakterią H. pylori powinny unikać spożywania potraw smażonych.

Istotne jest również systematyczne uzupełnianie płynów. W trakcie leczenia osoba chora powinna wypić około dwóch litrów wody. Ważne jest również, aby unikać picia w czasie posiłków. Osoby chore mogą pić wodę, zieloną herbatę, rumianek, kawę zbożową z mlekiem oraz zupy warzywne.

2. Jakie produkty można spożywać, a jakich unikać w trakcie leczenia?

Podczas leczenia H. pylori można jeść wiele produktów. Wiele z nich, na przykład te bogate w białko, wspomagają terapię przez zmniejszenie ilości soku żołądkowego. Takimi produktami są między innymi: jajka, mleko, śmietana oraz masło. Istnieje też grupa artykułów spożywczych, która inaktywuje bakterię H. pylori. Są to miedzy innymi: zielona herbata, sok żurawinowy, czosnek, ryby, cynamon, a także orzechy włoskie. Jeśli chodzi o mięsa, najlepiej w czasie terapii antybiotykami spożywać chude wędliny oraz delikatne mięso drobiowe. Należy również w czasie leczenia włączyć do swojej diety olej roślinny, sucharki, siemię lniane, kaszę mannę.

Musisz to wiedzieć

Istnieje spora grupa produktów, których w czasie leczenia należy unikać, ponieważ pobudzają one wydzielanie się kwasu solnego w żołądku. Należą do nich między innymi napoje alkoholowe, wywary z mięsa i warzyw, napoje gazowane, mocna kawa, herbata oraz ostre przyprawy. Należy również unikać produktów wzdymających, bogatych w błonnik, tłustych oraz słodkich.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze