Dieta dobra na pamięć
Coraz częstsze zapominanie o drobnych rzeczach, problemy z nauką i zapamiętywaniem nowych informacji to sygnały, aby wesprzeć mózg. Zanim sięgniemy po suplementy diety i leki na pamięć, warto spróbować odpowiedniej diety, bowiem to w pokarmach i składnikach odżywczych drzemie prawdziwa energia dla mózgu i układu nerwowego. Jeżeli dostarczymy mu odpowiedniej energii, pamięć będzie działała jak należy. Które produkty ją poprawią?
Problemy z koncentracją i pamięcią mogą zdarzać się w starszym wieku, ale również mogą dotykać uczniów i studentów podczas nauki do ważnych egzaminów. Głównym problemem może tu być nieodpowiednia dieta. Przez żywność dostarczamy bowiem organizmowi składniki mineralne i witaminy, które ten z kolei przerabia na energię i siłę do prawidłowego funkcjonowania.
1. Dlaczego zapominamy?
Pamięć i koncentracja zależą od przesyłania informacji z i do mózgu. Gdy dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, neurotransmitery będą szybciej pracowały i szybciej prześlą konkretną informację do mózgu. Jeżeli zapomnimy o odpowiedniej diecie lub często będziemy chodzić głodni, nasz mózg będzie pracował znacznie wolniej i mniej sprawnie.
2. Jakie produkty poprawią naszą pamięć i zmniejszą problemy z nią związane?
Produkty, które wspomogą pamięć, to:
• mesli;
• otręby;
• produkty zbożowe;
• brązowy ryż;
• warzywa strączkowe;
• gorzka czekolada – dobrej jakości i jedzona w małych ilościach.
Ponadto warto jeść tłuste ryby bogate w tłuszcze omega-3 i orzechy, które poprawiają pracę mózgu i stanowią budulec błony komórkowej neuronów.
Składniki mineralne, których w diecie na pamięć nie powinno brakować, to:
• żelazo – stanowi jeden ze składników, który odpowiada za transportowanie tlenu do mózgu, a co za tym idzie prawidłowe funkcjonowanie tego organu. Żelazo znajdziemy w orzechach, zielonych warzywach, czerwonym mięsie, podrobach i produktach zbożowych;
• magnez – uczestniczy w przewodzeniu impulsów z nerwów do mięśni. Chroni także układ nerwowy przed metalami ciężkimi. Duże ilości magnezu możemy znaleźć w gorzkim kakao, gorzkiej czekoladzie, kaszy gryczanej i orzechach laskowych;
• potas – wspomaga zapamiętywanie. Znajdziemy go w takich produktach jak: pomidory, banany, brzoskwinie, ziemniaki.
Musisz to wiedzieć
3. Witaminy a pamięć
W diecie warto również pamiętać o niezbędnych witaminach, które również poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na koncentrację. Pomocne są tu zatem witaminy z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego. Znajdziemy je w orzechach, mleku, serach, ziemniakach, mięsie. Witaminy A, C i E z kolei neutralizują wolne rodniki, które mogą niszczyć komórki – w tym komórki nerwowe. Witamina C wspomaga nie tylko odporność, ale także pracę mózgu.
Znajdziemy ją w natce pietruszki, czarnych porzeczkach i czerwonej papryce. Produkty bogate w witaminę E to na przykład: orzechy, migdały, oleje roślinne i nasiona słonecznika. Witaminę A znajdziemy w marchwi, morelach, wątróbce i brokułach. Ważna dla pracy mózgu i procesu zapamiętywania jest także witamina D. Uczestniczy ona bowiem w przekazywaniu informacji z nerwów. Znajdziemy ją w jajkach i rybach.
4. Czego jeszcze nie powinno zabraknąć w diecie na dobrą pamięć?
Gdy chcemy poprawić pamięć i nie mieć problemów z koncentracją, powinniśmy również pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody – około 1,5 l dziennie. Odwodniony organizm pracuje bowiem znacznie gorzej i wolniej. Istotny jest także kwas foliowy, który wchodzi w skład sałat, kiełków i brokułów. Wspomaga bowiem tworzenie substancji neuroprzekaźników.