Co jeść, by mieć dobrą pamięć i poprawić koncentrację?
Kiedy pamięć się pogarsza i coraz trudniej nam się skoncentrować, w pierwszej chwili myślimy o lekach, które nam pomogą. Tymczasem poprawić pamięć i koncentrację może w dużym stopniu odpowiednia dieta. Co powinno się znaleźć w naszym jadłospisie, aby nie zapominać? Co jeść, aby umieć się lepiej skoncentrować? Jakich produktów lepiej unikać? Za naszą pamięć odpowiadają neurony w mózgu i układzie nerwowym. Ich zadaniem jest przesyłanie impulsów elektrycznych w celu przekazywania informacji z jednego układu do drugiego. Swoją energię czerpią z pożywienia, którego dostarczamy organizmowi. Stosując zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy i składniki mineralne, nie tylko poprawiamy układ odpornościowy, ale również pracę całego ciała. W tym pracę mózgu, który odpowiada za pamięć i koncentrację.
1. Co wspomoże lepszą pamięć i koncentrację?
Gdy chcemy wspomóc pamięć i koncentrację, powinniśmy jeść w regularnych odstępach czasu około 4–5 posiłków dziennie. Dzięki temu zapewnimy naszemu organizmowi optymalną dostawę produktów odżywczych i wspomożemy układ nerwowy.
Produkty, które polepszą pamięć i koncentrację, to:
• produkty zbożowe – wzmacniają układ nerwowy. Zaleca się spożywanie około 2 kromek chleba, kilka łyżek kaszy, makaronu lub muesli dziennie. Powyższe produkty są cennym źródłem węglowodanów, a co za tym idzie cukrów, które są energią dla układu nerwowego;
• jajka – zaleca się spożywanie około 3–4 jajek tygodniowo. Zawarta w żółtku lecytyna wspomaga funkcjonowanie mózgu;
• ryby – zaleca się spożywanie ryb 2–3 razy w tygodniu. Najlepszym źródłem tłuszczów omega-3 są ryby morskie. Tłuszcze te są składnikiem błony komórkowej i wytwarzania neuroprzekaźników. Zawarta w rybach witamina E dodatkowo spowolnia proces starzenia się komórek. Podobne działanie ma oliwa, olej rzepakowy i olej lniany;
• mięso – w zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć kilku plasterków szybki lub kawałka mięsa dziennie. Dzięki temu dostarczymy organizmowi witaminę B, niacynę oraz białka. Warto wiedzieć, że białko jest przerabiane w organizmie na tkanki mózgowe i enzymy. Dzięki niemu jest poprawione ukrwienie mózgu, który pracuje bardziej wydajnie;
• warzywa – nie powinno ich zabraknąć w diecie. Są źródłem witamin, beta-karotenu, kwasu foliowego, składników mineralnych takich jak magnez, krzem i cynk. Co więcej, warzywa zawierają przeciwutleniacze, które chronią neurony przed wolnymi rodnikami. Duże znaczenie dla pamięci mają jagody, seler naciowy, marchewka i papryka;
• czekolada – wbrew pozorom ten smakołyk to duży zastrzyk dla pracy mózgu. Warto jednak pamiętać, że najlepiej wybierać gorzką czekoladę i spożyć jedynie kilka kostek. Co więcej, czekolada o zawartości ponad 70 proc. kakao zawiera w swoim składzie magnez, który również jest składnikiem energii dla układu nerwowego. Magnez znajdziemy również w warzywach strączkowych, orzechach, pestkach dyni, słonecznika, w soku pomidorowym i innych produktach. Magnez zasługuje na uwagę, gdyż nie tylko wspomaga pamięć i koncentrację, ale także łagodzi depresję i działa antystresowo.
Musisz to wiedzieć
- Ćwiczenia na koncentrację
- "Koncentracja. Skuteczny trening skupiania uwagi" Agnieszka Forzpańczyk - Wydawnictwo Samo Sedno
- Wpływ cukrzycy typu 2 na pamięć i koncentrację
2. Czego lepiej unikać w diecie?
Dbając o to, aby poprawić pamięć i koncentrację poprzez spożywanie odpowiednich produktów, lepiej wystrzegać się jedzenia typu fast food. Zawierają one duże ilości soli i tłuszczów nasyconych, ale mają w swoim składzie znikome ilości witamin i składników, które wspomogą pracę mózgu i układu nerwowego. Lepiej zrezygnować również z alkoholu. Napoje zawierające promile osłabiają pracę hipokampu, a zatem podstawowej części mózgu, która odpowiada za naszą pamięć. Co więcej, alkohol przyspiesza starzenie się komórek nerwowych. Również duże ilości soli źle wpływają na pamięć i osłabiają pracę układu nerwowego.