Jak korzystać z wymienników węglowodanowych?
Wymiennik węglowodanowy (WW) jest określeniem używanym w diabetologii. Pojęcie to definiuje ilość cukrów zawartych w produkcie spożywczym, według zasady: 1 WW=10g węglowodanów znajdujących się w danym pokarmie. Dzięki zastosowaniu tego pojęcia możliwe jest utrzymanie zawartości węglowodanów na równym poziomie. Dzięki korzystaniu z tablic WW z łatwością można wymienić jeden produkt na drugi podobny, na przykład jedne owoce na inne.
1. Dieta diabetyków
Osoby chore na cukrzycę muszą zwracać szczególną wagę na zdrową dietę. Najlepiej, jeśli opracowywanie diety cukrzycowej odbywa się pod okiem lekarza i dietetyka. Jadłospis powinien uwzględniać styl życia oraz indywidualne preferencje, oczywiście jeśli jest to możliwe. Gdy dietetyk stwierdzi, że powinniśmy spożywać około 1900 kcal, to około połowa z nich powinna pochodzić z węglowodanów.
2. W jaki sposób korzystać z wymienników węglowodanowych?
Posiłki osób chorych na cukrzycę nie muszą być monotonne. Zdrowa dieta może również być urozmaicona i ciekawa. Wystarczy jedynie poświęcić trochę czasu na zaplanowanie odpowiedniego jadłospisu. Można spożywać różne produkty, ważne by zawierały one odpowiednie ilości węglowodanów. Należy pamiętać również o tym, by dostosować do nich dawki insuliny. Aby urozmaicić swoje menu, wystarczy zamieniać jedne produkty na drugie, pamiętając, by były one z tej samej grupy, na przykład warzywa na warzywa, owoce na owoce, a produkty mleczne na produkty mleczne. Odpowiednio zbilansowana dieta zapobiega dużym wahaniom cukru we krwi.
W każdym produkcie spożywczym oprócz węglowodanów są również białka i tłuszcze, dlatego stworzono również określenie wymiennika białkowo-tłuszczowego. Jeden wymiennik białkowo-tłuszczowy to sto kalorii pochodzących z tłuszczów oraz białek. Przy obliczaniu jednej jednostki należy pomnożyć ilość tłuszczów przez cztery kalorie oraz ilość białek przez cztery kalorie. Otrzymany wynik określa ilość wymienników białkowo-tłuszczowych znajdujących się w konkretnym produkcie spożywczym oraz ilość jednostek insuliny, które zrównoważą poziom glukozy w surowicy krwi. Wymienniki białkowo-tłuszczowe stosuje się więc identycznie jak wymienniki węglowodanowe.
To też warto wiedzieć
Gdy pokarm zawiera jednocześnie tłuszcze, białka i węglowodany, należy obliczyć ilość wymienników białkowo-tłuszczowych oraz węglowodanowych i je zsumować. Otrzymany wynik określa ilość jednostek insuliny, które powinien przyjąć diabetyk. Pamiętać należy, że połowa kalorii powinna być czerpana z węglowodanów, reszta natomiast z tłuszczów i białek.
3. Ilość węglowodanów w produktach
Obecnie większość produktów spożywczych posiada na etykietach informacje dotyczące tego, ile węglowodanów zawierają. Dzięki temu obliczenie WW, które należy zjeść, nie jest trudne. Niestety, problem pojawia się w przypadku takich produktów jak warzywa, owoce czy pieczywo. W tym wypadku, aby obliczyć WW, należy posłużyć się odpowiednimi tablicami oraz wagą kuchenną.
Przy odrobinie cierpliwości i dokładności uda się znaleźć odpowiedni zamiennik. Każdy cukrzyk powinien potrafić korzystać z listy i tabel wymienników węglowodanowych. Osoby chore na cukrzycę powinny ważyć i przeliczać każdy posiłek przed zjedzeniem. Muszą również pamiętać, że obróbka cieplna ma wpływ na indeks glikemiczny potrawy.