Dieta na obniżenie ciśnienia (WIDEO)
Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) nadciśnienie to główna przyczyna zgonów na świecie, przed papierosami i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Wzorcowe ciśnienie to 120/80 mm Hg. Powyżej 140/90 mm Hg mamy już do czynienia z nadciśnieniem. Ten problem dotyczy jednej trzeciej Polaków, w tym dzieci i młodzieży.
Niewłaściwa dieta, nadmiar soli kuchennej, nadwaga, otyłość, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, stres to główne przyczyny nadciśnienia, które może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu.
W leczeniu nadciśnienia bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Przede wszystkim należy ograniczyć spożycie soli. Sól znajduje się nie tylko w słonych przekąskach, ale również w chlebie, wędlinach, żółtym serze, maśle, ketchupie, majonezie, gotowych sosach, kostkach rosołowych i wielu innych produktach. Smak potraw możemy poprawić, dodając czosnek i zioła zamiast soli.
Ograniczmy produkty podwyższające poziom złego cholesterolu, takie jak tłuszcze zwierzęce, tłuste mięso i nabiał, słodycze, przetworzona żywność. W diecie powinny znaleźć się za to znaleźć orzechy, owoce i warzywa, takie jak szpinak, pomidory, ziemniaki, brukselka, bogate w potas, który równoważy działanie sodu. Oprócz tego należy spożywać produkty zawierające dużo błonnika: warzywa, pełnoziarniste pieczywo, kasze, otręby, kiełki. Należy też ograniczyć alkohol.
Zobacz, jakie inne produkty pomagają obniżyć ciśnienie.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl