Trwa ładowanie...

Pij, nie żałuj sobie. Nic tak nie regeneruje wątroby i jelit

Avatar placeholder
22.09.2024 12:06
Najlepszy napój dla jelit i wątroby. Nie ma co sobie żałować
Najlepszy napój dla jelit i wątroby. Nie ma co sobie żałować (Getty Images)

Sezon infekcyjny rozkręca się coraz szybciej, więc warto już teraz zadbać o wsparcie odporności dziecka i sięgnąć po kefir. Ten bogaty w dobroczynne bakterie napój zapewni wsparcie jelitom, a tym samym całemu organizmowi. Świetnie działa też na zęby, zapobiegając próchnicy.

spis treści

1. Naturalna ochrona

Prozdrowotne właściwości kefiru wykorzystuje się od wieków. Ten fermentowany napój mleczny niesie ze sobą wiele korzyści i wspiera profilaktykę sezonowych infekcji. By chronić dziecko przed wirusami i bakteriami, które zaczną niebawem atakować na potęgę, warto posłuchać ekspertów i sięgnąć po ten dobroczynny napój.

Poleca go m.in. dietetyczka Amber Sommer, wskazując na zawartość pożytecznych bakterii. Kefir ma ich więcej niż jogurt, a także zawiera kluczowe dla organizmu witaminy D i z grupy B oraz wapń i magnez.

Kefir pomaga wzmacniać odporność dziecka
Kefir pomaga wzmacniać odporność dziecka (Getty Images)
Zobacz film: "Za co lekarze przyznają punkty w skali Apgar?"

Wystarczy już jedna szklanka, by organizm odczuł to wsparcie.

Zawarte w kefirze pożyteczne drobnoustroje dbają o jelita (pomogą m.in. przy zaparciach i biegunkach), a tym samym wpływają na zdrowie całego organizmu. To naturalne wsparcie m.in. dla układu krążenia i kości (również dzięki witaminie D i fosforowi) oraz zębów (chroni przed rozwojem próchnicy).

2. Zwalcza szkodliwe bakterie

Na możliwości kefiru wskazują także eksperci z Cleveland Clinic. Wskazują, że pomaga on zwalczać bakterie takie jak E. cola czy Salmonella, a w badaniach laboratoryjnych dotyczących zwalczania szkodliwych drobnoustrojów, był równie skuteczny, jak antybiotyki.

Ponadto kefir, pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi, a dzięki zawartości magnezu oraz białka, którego ma więcej niż jajko, jest ważny dla mięśni.

Jest również korzystny dla wątroby, a badanie naukowe opublikowane w czasopiśmie "Nature" wykazało nawet, że łagodzi uszkodzenia wątroby wywołane niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). To poważne schorzenie jest niestety rozpoznawane także u dzieci.

Przy wyborze kefiru warto czytać etykiety, bo kupując smakowe wersje, możemy się naciąć na sporą dawkę cukru. Tymczasem w diecie dziecka powinno go być jak najmniej ze względu na szkodliwy wpływ na zdrowie.

Do diety należy wprowadzać kefir sukcesywnie i przyzwyczajać organizm do dobrego źródła probiotyków. Nadmierna ilość na samym początku może wywołać dyskomfort trawienny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze