Witaminy z grupy B - jak wpływają na rozwój dzieci?
Witaminy z grupy B to jedne z ważniejszych substancji, których potrzebuje ludzki organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Ich niedobory objawiają się m.in. nerwowością, problemami z zasypianiem i koncentracją, co może prowadzić do pogorszenia ocen w szkole i zaburzeń zachowania u dzieci; mogą powodować również zaburzenia wzrostu oraz rozwoju. Które witaminy należą do tej grupy? Jakie mogą być inne skutki niedoborów witamin z grupy B? W jakich produktach je znajdziemy? Sprawdź!
1. Czym charakteryzują się witaminy z grupy B?
Do grupy witamin z grupy należą:
- Witamina B1 (tiamina) - jest niezbędna do wchłaniania glukozy i czerpania energii, ponieważ bierze udział w przemianie węglowodanów i w procesach energetycznych, dobrze wpływa na pracę układu sercowo - naczyniowego oraz na układ nerwowy;
- Witamina B2 (rybofalwina) - bierze udział w procesie przemiany materii i w tworzeniu czerwonych płytek krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi;
- Witamina B3 (niacyna, witamina PP) - jest wymagana do syntezy hormonów płciowych, insuliny, tyroksyny i kortyzolu, jest niezbędna do właściwej pracy układu nerwowego;
- Witamina B4 (cholina) - tworzy acetylocholinę (jedyny neuroprzekaźnik układu przywspółczulnego), umożliwia właściwą regenerację organizmu oraz poprawia trawienie;
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - poprawia pracę układu nerwowego;
- Witamina B6 (pirydoksyna) - tworzy przeciwciała odpornościowe i poprawia odporność organizmu; bierze udział w produkcji erytrocytów, przez co zapobiega anemii;
- Witamina B7 (biotyna) - pobudza proces przemiany glukozy, normuje poziom cukru we krwi, współdziała z insuliną, szczególnie ważna dla osób chorujących na cukrzycę, poprawia stan skóry i paznokci;
- Witamina B8 (inozytol) - ma wpływ na dobre samopoczucie oraz prawidłowe funkcjonowanie mózgu; ułatwia regenerację organizmu;
- Witamina B9 (kwas foliowy) - witamina niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu -wspomaga budowę wszystkich komórek, odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego; już na samym początku ciąży należy zadbać o jej suplementację;
- Witamina B12 (cyjanokobalamina) - zapobiega anemii - bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, a także w syntezie białek i DNA, odpowiada za metabolizm tłuszczów i węglowodanów.
Substancje te rozpuszczają się w wodzie. Organizm ludzkich nie magazynuje ich (wyjątek stanowi witamina B12, która magazynuje się w wątrobie), stąd też, aby zapobiec niedoborom powinniśmy regularnie dostarczać je wraz z pożywieniem.
2. Jakie są skutki niedoborów witamin z grupy B u dzieci?
Organizm dziecka jest wrażliwy na wszelkie niedobory witaminowe. Długotrwałe braki witamin z grupy B mogą powodować:
- porażenia mięśni obwodowych, zaburzenia rytmu serca, zanik mięśni (witamina B1);
- zły stan błon śluzowych i skóry, pleśniawki, zajady, zaburzenia wzrostu (witamina B2);
- zaburzenia w rozwoju płciowym, umysłowym i fizjologicznym, apatia, bóle głowy, zmiany skórne, osłabienie (witamina B3);
- zaburzenia snu, ciągłe zmęczenie, drętwenie palców i stóp (witamina B5);
- bóle głowy, zmęczenie, osłabienie, drgawki i napady padaczkowe (witamina B6);
- rozwój cukrzycy (witamina B7);
- niedorozwój łożyska, upośledzenie płodu (witamina B9);
- depresja, zaburzenia neurologiczne, niedokrwistość (witamina B12).
3. W jakich produktach znajdziemy witaminy z grupy B?
Produkty, które zawierają witaminy z grupy B to m.in.:
- Witamina B1: drożdże, orzechy, mięso, suszone owoce, otręby, pestki słonecznika, nasiona grochu;
- Witamina B2: wołowina, groch, fasola, orzechy włoskie, szpinak, grzyby, pełne mleko;
- Witamina B3: cielęcina, wołowina, orzeszki ziemne, wędzona makrela, łosoś, halibut, jaja;
- Witamina B4: wątróbka, kiełki pszenicy, mięso, żółtko, nasiona strączkowe, ryby;
- Witamina B5: mleko, jaja, ryby, wątróbka, rośliny strączkowe;
- Witamina B6: banany, ryby, zboża, drób, wątróbka, awokado, ryż;
- Witamina B7: mleko, drożdże, banany, kalafior, mleko, żółtko;
- Witamina B8: świeże warzywa i owoce (głównie cytrusowe), drożdże, produkty pełnoziarniste, orzechy, kiełki pszenicy;
- Witamina B9: owoce, warzywa (zwłaszcza w zielonych częściach roślin), mięso, zboża;
- Witamina B12: kapusta kwaszona, mleko, jogurty, żółtka, pstrągi, węgorze.