Lecytyna we wspomaganiu pamięci
Lecytyna jest wszechstronną substancją występującą w każdej komórce ciała. Jest ona zaangażowana w procesy metaboliczne, wzmacnia osłabione paznokcie i włosy, a także wspomaga działanie układu nerwowego. Z powodu zadań, jakie spełnia, dość często jest określana jako paliwo dla mózgu.
1. Co to jest lecytyna?
Lecytyna jest substancją występującą w sposób naturalny w organizmie człowieka. Składa się ona głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz choliny – organicznego związku chemicznego, który pełni istotną rolę w układzie pokarmowym oraz w rozwoju mózgu.
Źródłem lecytyny są naturalne produkty spożywcze, takie jak:
• rzepak,
• wątroba,
• soja,
• kiełki pszenicy,
• orzechy ziemne,
• orzechy włoskie,
• pieczywo pełnoziarniste.
2. Działanie lecytyny
Lecytyna ma właściwości dotyczące układu: krążenia, nerwowego, immunologicznego oraz pokarmowego. Bierze ona udział w procesach metabolicznych, zabezpiecza ściany żołądka oraz wspomaga trawienie. Dzięki jej działaniu witaminy, minerały i substancje odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponad oddziałuje ona na wątrobę, wspomagając proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Lecytyna wspomaga również proces odchudzania. Zapobiega ona magazynowaniu się nadmiernych ilości tkanki tłuszczowej. Zawarte w niej zdrowe kwasy tłuszczowe poprawiają działanie układu odpornościowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne, dzięki czemu chronią organizm przed bakteriami i wirusami.
Lecytyna podwyższa również poziom dobrego cholesterolu we krwi a zmniejsza poziom złego. Dzięki temu minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak: zator, miażdżyca oraz nadciśnienie tętnicze.
3. Lecytyna a paca mózgu
Jedną z ważniejszych zalet lecytyny jest jej doskonały wpływ na układ nerwowy. Znajdująca się w niej cholina bierze udział w procesach przesyłania impulsów nerwowych do mózgu. Wiele badań potwierdziło, że suplementy diety zawierające lecytynę poprawiają koncentrację oraz umiejętność zapamiętywania. Dzięki tej substancji można się łatwiej i szybciej uczyć oraz być bardziej odpornym na stres. Z tego powodu preparaty zwierające lecytynę są kupowane przez studentów i uczniów.
Środki zawierające lecytynę są również zalecane osobom w podeszłym wieku, które mają problemy z pamięcią. Lecytyna wzmacnia komórki nerwowe, a dzięki temu poprawia pamięć. Substancja ta znajduje się w wielu lekach przeznaczonych dla chorych na alzheimera.
4. Przyjmowanie lecytyny
Lecytyna w naturalnych produktach spożywczych występuje w śladowych ilościach. Dlatego, gdy chcemy poprawić pamięć, należy sięgać po suplementy diety, które ją zawierają. Zazwyczaj głównym składnikiem tych preparatów jest lecytyna sojowa. Zapotrzebowanie organizmu na tę substancję jest rożne. Najbardziej jest ona potrzebna podczas prac umysłowych.
Musisz to wiedzieć
W aptekach można kupić lecytynę w tabletkach lub w płynie. Przed zażyciem preparatu, należy zapoznać się z ulotką, która jest do niego dołączona. Jeśli pragniemy poprawić swoją pamięć i koncentrację, należy też zadbać o prawidłową dietę. Powinna się ona składać z oliwy z oliwek, orzechów, nasion i pestek, tłustych ryb, świeżych zielonych warzyw oraz owoców jodowych.