Nie pozwól biegunce zniszczyć twoich wakacji
Turyści np. z krajów europejskich, podróżując do państw w Afryce, Ameryce Środkowej czy Azji, powinni brać pod uwagę ewentualne problemy żołądkowe i co za tym idzie – biegunkę. Przyczyny biegunki mogą być różne, np. kontakt z wirusami czy bakteriami, ale także może być to odpowiedź organizmu na egzotyczne potrawy. Dlatego, jadąc w taką podróż, należy nie tylko brać pod uwagę chorobotwórczą florę bakteryjną, ale także nietolerancję na nieznane potrawy czy przyprawy.
1. Czym może być spowodowana biegunka?
Najczęściej za biegunkę odpowiadają bakterie np. Salmonelli, bakterie Coli, Shigella czy Aeromonas – jest to około 80 proc. Przypadków. 10 proc. zachorowań spowodowanych jest wirusami, np. rota wirusami. Pierwotniaki to niewielki odsetek liczby zachorowań. W większości przypadków nie jest możliwe, aby wyodrębnić konkretny patogen, który powoduje dolegliwość.
2. Kiedy można mówić o biegunce?
Najczęściej, gdy w ciągu doby pojawią się co najmniej 3 luźne stolce, a dodatkowo chory uskarża się np. na wymioty, zawroty głowy, wysoką gorączkę, brak apetytu, ból żołądka. Bardzo ważne jest, aby zaobserwować, czy w stolcu nie występują patologiczne wydzieliny, np. krew, śluz czy ropa, a wodniste stolce pojawiają się dłużej niż przez dwie doby. Jeśli tak jest, należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
Musisz to wiedzieć
3. Leczenie biegunki
Najważniejsze jest to, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Należy wypijać jak największą ilość wody przegotowanej lub butelkowej, ale tylko niegazowanej. Lekarze w przypadku, gdy pojawia się ból brzucha i biegunka, zalecają również picie herbaty. Oczywiście, będą potrzebne także leki – zawierające chlorowodorek loperamidu. W przypadku biegunki trzeba je brać zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania leku.
Nie należy jeść surowego mięsa czy potraw, które przez dłuższy czas nie były przechowywane w lodówce, zalecane jest również częste mycie rąk. Nie powinno się jeść warzyw, owoców, które są opłukiwane w miejscowej wodzie. Trzeba unikać napojów, drinków, gdzie pływają kostki lodu. Nie decydujmy się na lokalne potrawy robione z niepasteryzowanego mleka czy owoców morza.