Odpuść po sezonie. Pyszne i zdrowe, ale łatwo zmieniają się w truciznę
Choć szparagi same w sobie posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, sposób jego uprawy może sprawić, że stanie się wręcz szkodliwe. Jak więc zapobiec zatruciu?
1. Właściwości szparagów
Szparagi królują na polskich stołach każdej wiosny. Są nie tylko niskokaloryczne (składają się w 90 proc. z wody), ale także zawierają moc cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak witaminy C i E, kwas foliowy, potas, błonnik, beta-karoten czy asparagina.
Ten ostatni składnik jest szczególnie cenny przy problemach z nerkami: ma on właściwości moczopędne i może wspierać szybszą regenerację przy infekcji dróg moczowych. Asparagina ma też inną charakterystyczną cechę: podczas jej rozkładu wydziela się siarka, która sprawia, że mocz może mieć lekko nieprzyjemny zapach.
Spożywanie szparagów może więc przynieść wiele korzyści dla zdrowia dziecka i dorosłego: obniżenie ciśnienia krwi, wzmocnienie kości i zębów czy odporności. Zawierają również błonnik, który wspiera prawidłową pracę układu trawiennego. Wprowadzenie szparagów do diety dziecka może wspomóc rozwój układu odpornościowego i kostnego, a także przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi. Należy jednak pamiętać, aby wprowadzać nowe pokarmy stopniowo, obserwując, czy nie występują reakcje alergiczne lub inne problemy trawienne.
Ale może też poważnie zaszkodzić, jeśli nie zwracamy uwagi na sezon i źródło pochodzenia warzyw.
2. Szparagi mogą być trujące
Jak stwierdzili badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu, warzywa te mogą mieć bardzo toksyczne właściwości, gdyż posiadają naturalną zdolność do absorpcji wszelkich szkodliwych substancji i chemii z gleby. Mowa tu głównie o sztucznych nawozach takich jak pestycydy, a także innych substancjach stosowanych w rolnictwie zawierających chlorany czy metale ciężkie.
U każdego człowieka mogą negatywnie wpłynąć na wątrobę, płuca czy nerki, ale warto podkreślić, że szczególnie wrażliwe będą na nie dzieci. To właśnie u tej grupy mogą szybciej rozwinąć się powikłania związane z narażeniem na szkodliwe substancje, ale także zatrucia objawiające się dolegliwościami pokarmowymi.
Jak więc uniknąć potencjalnego zatrucia i uszczerbku na zdrowiu? Przede wszystkim, szparagi kupować trzeba ze sprawdzonego źródła, a najlepiej z uprawy ekologicznej, aby mieć pewność, że przy hodowli nie zostały wykorzystane sztuczne nawozy. Niestety, najwięcej szparagów z potencjalnie groźnymi "dodatkami" można dostać poza sezonem, gdy są one hodowane w szklarniach lub innych sztucznych warunkach. Najbezpieczniej więc albo mieć stałego, zaufanego dostawcę albo ograniczać spożywanie tych warzyw tylko do sezonu wiosennego - zwłaszcza, jeśli zajadają się nimi także dzieci.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl