Poprawiają pamięć i koncentację. 6 produktów, które chronią przed chorobą Alzheimera
1 z 8To co jemy wpływa na to, jak się czujemy
O tym, że dieta ma decydujący wpływ na nasze zdrowie, wiemy od dawna. To, co znajduje się na naszym talerzu może uchronić nas przed chorobami, ale także się do nich w dużym stopniu przyczynić. Specjaliści postanowili sprawdzić, jak jedzenie i picie może chronić nas przed chorobą Alzheimera.
Szacuje się, że obecnie w Polsce żyje 250 tys. osób, które cierpią na tę chorobę. Jednak liczba ta będzie wzrastać, ponieważ jesteśmy jednym z najszybciej starzejących się państw w Europie.
Choroba rozwija się zazwyczaj po 65 r.ż., a ryzyko jej wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem – szacuje się, że dotyka 14 proc. osób po 65 r.ż. i 40 proc. osób po 80 r.ż. I chociaż jest to najczęstsza choroba neurologiczna, która występuje w wieku starczym, to możemy się przed nią bronić naturalnymi sposobami.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO